Що дає ордер на арешт Путіна

Тепер Путіна можуть арештувати в 123 країнах, які входять в Римський статут Міжнародного права. Ордер – це ще не арешт, але в міжнародній політиці така подія буде мати свої наслідки. Які ж саме?

За що?

Міжнародний кримінальний Гаазький суд 17 березня видав ордери на арест Президента Росії. Паралельно такі ж ордери оформлено і у відношенні уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Білової. Обох можуть притягнути до відповідальності щодо депортації неповнолітніх осіб, які є громадянами України. 

Сам себе підставив

Щоб притягнути до відповідальності такого високопосадовця, треба мати достовірні докази, які підтверджують, що він безпосередньо причетний до злочину з юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Здобути їх – задача дуже складна. Проте, цього разу Путін сам себе підставив.

Він перед камерою провів бесіду з Львовою-Бєловою, в якій підтверджував, наскільки важливу справу вони роблять, вивозячи дітей з території їх рідної країни. Чому юристи Президента РФ не попередили його про наслідки такого відео, залишається загадкою. 

Наслідки

Росія одразу ж відреагувала на видачу ордерів. Спікер Пєсков сказав, що це неприйнятно. Цікаво, що слова “незаконно” він при цьому не вжив

Не варто очікувати, що це щось змінить в один день. Але тепер Путін впевниться, що міжнародне право розповсюджується і на його персону.

Поки Президент РФ знаходиться в своїй країні, йому нічого не загрожує. Але певні наслідки будуть:

  1. Ордер на арешт завжди обмежує спілкування з іноземними колегами, які уникають контактів, щоб не наражати себе на неприємності. Президенти в таких випадках для зустрічей надсилають голову уряду або міністра закордонних справ, тощо.
  2. Еліти Росії сприймуть це як сигнал максимального неблагополуччя. До того ж, вони зрозуміють, що в крайньому випадку Путіна можна принести в якості жертви міжнародній спільноті, щоб уникнути спільної відповідальності. 
  3. Видані ордери на арешт обовʼязкові в 123 країнах, більшість серед яких не підтримують Росію в російсько-українському конфлікті. Проте, є в цьому списку і такі, як Угорщина, Сербія, Південна Африканська Республіка та ін. Це може призвести до їх виходу з Римського Міжнародного статуту і ще більшого розколу світу.

Поки що приводом є лише справа про депортацію українських дітей, проте, більшість експертів вважає, що це лише початок. Далі звинувачень ставатиме більше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *