Що краще: борги чи окупація?

Депутат, якого вважають найвпливовішим політиком Польщі – Ярослав Качиньський висловився з приводу подальшого розвитку подій і можливості переговорів між Росією і Україною.

Він заявив, что останнім часом зовнішні політичні сили активно намагаються навʼязати Україні умови, на яких Київ мусить піти на переговори, погодитися на пункти, запропоновані Кремлем, і т.д. Проте, такий тиск на уряд України лише грає на руку РФ.

В момент, коли українські території частково окуповані, таке навʼязування злочинне, адже повторює основні помилки політиків середини минулого століття, коли методика уступок стала причиною стрімкого росту імперських амбіцій агресора і привела до росту масштабів трагедії. 

У Польщі свій інтерес

Навіть якщо залишити в стороні питання справедливості, для Польщі Україна стала б небезпечною, коли потрапила б під повний вплив Росії. Відомо, що у РФ до Польщі завжди були територіальні претензії, а таке сусідство – це життя на пороховій бочці, яка рано чи пізно вибухне. Зараз Україна за допомогою країн-партнерів змогла вистояти, заплативши при цьому ціну в сотню тисяч життів, і це певною мірою убезпечило Схід Європи.

Чесність в нечесній грі

Чесні переговори могли б базуватися лише на відступі армії РФ і виведенні її за кордони України, але розраховувати на це більш, ніж наївно. Якби Росія була готова до таких переговорів, то вона не вторглася б на українські території з самого початку.

До того ж, залишається відкритим питання з російськими воєнними базами, які всі роки незалежності залишались на території Криму. Сподівань на те, що РФ погодиться добровільно піти звідти, немає, лише військовим шляхом можна вирішити цю проблему. Війна висотує потенціал України і руйнує її економіку. Але Ярослав Качинський підсумував, що для кожної країни краще бути в боргах, ніж в окупації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *