Що означає вихід Росії з угоди про стратегічне наступальне озброєння

У зверненні Президента РФ до федеральних зборів од 21 лютого єдина новина стосувалась виходу Росії з угоди про стратегічне наступальне озброєння (СНО). Чому це сталося і якими наслідками загрожує?

Суть угоди

Цей документ був підписаний між США і Росією у 2010 році у Празі. Свої підписи на ньому поставили тогорічні президенти цих двох країн: Барак Обама і Дмитро Медвєдєв. Його предметом було скорочення та взаємоконтроль ядерного потенціалу.

Згідно з СНО встановлювалися такі ліміти, які не можна перевищувати:

  • 700 балістичних ракет міжконтинентального типу, для підводних лодок та важких бомбардувальників;
  • 800 установок для запуску ракет (як розгорнутих, так і нерозгорнутих);
  • 1550 ядерних боеголовок.

Ці показники США і Росія повинні були забезпечити до 2026 року.

Як все починалось

Угоди про стримування діяли останні 40 років. Перша з них була підписана представниками Москви і Вашингтону ще з 1972 року. Весь чей час проводилися взаємні перевірки ядерних обʼєктів. Єдиною паузою був період пандемії у 2020 році, коли переміщення між країнами заборонили і авіасполучення не здійснювалося.

Розвиток подій

Головну небезпеку для США становлять міжконтинентальні ракети “Авангард” і “Сармат”, спроможні долетіти з Росії на американські території за півгодини. Основні запаси тих боєголовок, що можуть досягнути США, періодично підлягали перевірці.

З початку 2022 року на фоні початку наступу на Україну РФ поступово відмовлялася від зобовʼязань, які зазначено в договорі.

Події розвивалися так:

  • У серпні 2022 Держдепартамент отримав інформацію про призупинення перевірок.
  • На листопад були призначені переговори РФ і США на тему контролю ядерної зброї. Їх планували провести в Єгипті. Але Росія відклала цю зустріч.
  • Держдепартамент США у відповідь на це повідомив про свою готовність перенести переговорний процес на будь-який найближчий час, оскільки це важливо для збереження стабільності у світі. Реакції не було.
  • В січні 2023 року Держдепартамент звинуватив Росію у невиконання умов СНО і ухилянні від рішення цього питання. На це Кремль відповів, що інспекції не допускають через “ворожий американський курс”.
  • В лютому НАТО виразили занепокоєння щодо відмови РФ виконувати свою зобовʼязання згідно з договором. При цьому підкреслили, що питання важливе для міжнародної стабільності.

Основою для одностороннього виходу з СНО стала позиція Росії з приводу балансу обсягів зброї. За думкою Кремля, в договорі повинен враховуватися сумарний ядерний запас НАТО і США в противагу ядерній зброї Росії. Тобто, РФ повинна бути власником найбільшого ядерного потенціалу в світі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *