Що смерть Берлусконі означає для України

Помер триразовий Премʼєр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі. Він був одним з європейських політиків, який найсильніше підтримували політичний курс Президента Росії Путіна протягом багатьох років. Чи принесе це суттєві зміни для України?

Хворий друг

Певний час тому італійський політик хворів на ковід, після якого почались проблеми з легенями. Ситуацію погіршила перенесена операція на серці і онкологія. Цілий букет хвороб привів до смерті.

З Путіним Берлусконі повʼязували більш тісні стосунки, ніж з іншими європейськими політиками. Вони обидва охоче підкреслювали, що є не просто колегами, а друзями. Саме тому підтримка була і на політичному рівні:

  • Берлусконі не засуджував анексію Криму Росією, визнавав її законною і справедливою.
  • У 2015 році він навіть особисто здійснив візит на півострів, де зустрівся з Путіним в неофіційній атмосфері.

Така відверта дяка могла стати розплатою Берлусконі за підтримку Путіна в 2011 році, коли на італійського премʼєра посипалися судові справи за протизаконні дії, які було скоєно людиною при владі. 

З початком повномасштабного вторгнення на територію України екс-премʼєр-міністр кілька разів телефонував Президенту РФ, проте, той не брав слухавку. Це дещо засмутило італійського колегу, проте, образи не стали між політиками.

Гроші вирішують

Окрім того, що Берлусконі – один з найвідоміших італійських політиків, це ще й один з найзаможніших магнатів Італії. Звичайно, його вплив на курс, який підтримує країна, був безпрецедентним.

Крім того, варто памʼятати, що основою капіталу Сільвіо стало комерційне телебачення. Його корпорація активно розвивалася в таких країнах:

  • Італія:
  • Франція;
  • Іспанія;
  • Німеччина.

Лише кількість працівників становила більше 40 000 осіб. Про кількість глядачів варто лише здогадуватися.

Відомо, що комерційне телебачення – основа пропаганди і впливу на думку людей в різних країнах. Якщо перемножити це на мільярди Берлусконі, стане зрозуміло, який потужний потенціал і підтримку забезпечував медіамагнат Кремлю. Тому відхід Берлусконі може принести поступове зменшення наративів Кремля серед європейського населення. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *