Що треба, щоб деокупувати Мелітополь

Генерал США Ґоджес розповів, як і в які строки може відбутися повернення Мелітополя під контроль ЗСУ.

Яка ситуація зараз

Через рік після початку повномасштабної війни Росії на території Мелітополя місцевих жителів залишилося менше, ніж росіян. Більшість з них – це військові, а також люди, яких закликали з Росії працювати в цьому місті. Певний процент покликано будувати укріплення в Мелітополі і на його кордонах, декотрі копають окопи, тобто місто активно готується до оборони.

Чому Мелітополь важливий

Саме через Крим і Маріуполь Росією прокладено так званий сухопутний міст, головна функція якого – поєднувати півострів і материк. Спроби РФ захопити Маріуполь були ще в 2014 році, проте тоді ці намагання не принесли бажаного результату. У 2022 році це здійснилось.

Руйнація цього маршруту позбавила б російські війська можливості переміщення техніки і угруповань з материка на півострів і у зворотному напрямку. Якщо ЗСУ досягне цих цілей, звільнення Запорізької області стане в кілька разів простішим і швидшим. Також це спростило б деокупацію інших східних областей України.

Руйнація сухопутного мосту

Щоб відрізати Крим, треба виключити з ланцюга будь-яку частину цього шляху: Мелітополь, Маріуполь або будь-який відрізок між ними. Найлегше це зробити саме з Мелітополем, оскільки до нього найближче розташовані українські війська.

Для виконання цієї задачі українська армія повинна мати можливість:

  • завдавати удари по логістиці;
  • руйнувати залізничні шляхи;
  • ліквідувати штаби вздовж сухопутного мосту.

Для цього потрібно високоточне озброєння, про яке давно просить Україна союзників. Якщо до літа все необхідне нададуть, то ціль стане реальною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *