Що чекає на світ в екстремальному 2024 році: війни і вибори

Політичні перспективи світу на 2024 рік перш за все визначаються двома особливостями: новими військовими конфліктами, які сягнули давно небачених масштабів, та десятками виборів ключових осіб міжнародних організацій та президентів. 

2024 рік вже називають екстремальним і найголовнішим роком поточного десятиліття. Чому? Бо саме в ньому відбуватимуться ті політичні процеси, які визначатимуть життя мільярдів людей протягом наступних кількох років. Його справедливо охрестили “найбільш політичним за останню декаду”: вибори заплановано в десятках країн, і це може призвести до формування нових блоків, нової вісі глобального протистояння, або, навпаки, до її згладження. 

Час змін

Принципова зміна влади наступного року можлива в:

  • Індії;
  • Індонезії;
  • Мексиці;
  • ПАР;
  • Євросоюзі. 

Лише в цих регіонах проживає понад 2 млрд людей, а отже – більше ніж 1\4 частина населення світу, якій можна буде взяти участь у виборах. З огляду на те, що ситуація у світі стала більш напруженою, передбачається, що відсоток населення, яке долучиться до виборчих процесів, буде вищим, ніж показники минулих десяти років.

Пострадянський простір

Тут також буде спостерігатися активна політична динаміка. Відбудеться цілий ряд виборів:

  • Дострокові вибори в Азербайджані (7 лютого). Вони стануть історичними, адже вперше охоплять територію всієї країни після відновлення суверенітету над землями, які раніше були окупованими. 
  • Президентські вибори у Молдові (листопад-грудень). Велику підтримку поки що має нинішня Президентка Майя Санду, яка демонструє спрямованість до євроінтеграції. Також на кінець року можуть провести референдум щодо членства Молдови в ЄС.
  • Президентські вибори в Росії (17 березня). Тут якраз зміни лідера не те, що не передбачається, вона просто виключена, бо її не допустять. Претендентів, які теоретично могли б скласти конкуренцію нинішньому Президенту Володимиру Путіну, виключають з передвиборчого процесу ще на стадії подачі документів у ЦВК, як це сталося з Катериною Дунцовою, кандидаткою-опозиціонеркою. Вона виступає за припинення війни з Україною і звільнення політвʼязнів. Проте, члени ЦВК одностайно проголосували проти її кандидатури, пояснюючи це безглуздим аргументом про те, що у неї “ще все життя попереду”.
  • Парламентські вибори в Грузії, Білорусі та Узбекистані. В двох перших країнах принципових змін не очікується, а от в Узбекистані опозиціонери мають намір поборотися за прихід до влади. 

Враховуючи геополітичний хаос, який склався через масштабну війну в Україні та на Ближньому Сході, саме вибори критично впливатимуть на ситуацію і всі подальші процеси у світі. 

Особлива увага буде прикута до 60-х виборів Президента США та 8-х виборів Президента РФ, оскільки саме вони стануть каменем спотикання для всіх подальших процесів не лише у цих країнах, але і у всьому світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *