Якщо не можна, але дуже потрібно: Україна знову просить ЄС про фінансову допомогу

Україна потребує додаткових фінансових вливань і робитиме все можливе, щоб найближчим часом Об’єднана Європа надала їй необхідну суму. Про це заявив український президент Володимир Зеленський. За його словами, саме від цього залежить як порятунок зруйнованої війною економіки країни, так і боєздатність ЗСУ. Експерти припускають, що у Зеленського з’явилася нова схема “економічного співробітництва” Києва та Брюсселя.

Чи це так насправді? Слід зазначити, що заява українського лідера прозвучала практично відразу після закінчення саміту ЄС у бельгійській столиці, на якій Україні відмовили у виділенні €50 млрд. Європейські лідери дійшли висновку, що відповідне питання необхідно вирішити наступного року. Незважаючи на це, Зеленський намагається виконати дану українцям обіцянку і отримати від Євросоюзу заповітні гроші. “Наразі існують такі механізми, і ми маємо намір їх активно використовувати”, – резюмував він.

Очевидно, в даному конкретному випадку може йтися про заморожені ЄС російські закордонні активи. За даними Єврокомісії, сума згаданих активів становить €200 млрд., більша частина з яких перебуває під контролем бельгійської клірингової компанії Euroclear. Нагадаємо, у фінансовому праві клірингом називається система взаєморозрахунків між державами через банки за допомогою компенсації вимог та боргів. Скористатися послугами Euroclear для України є чи не єдиним виходом із ситуації, що склалася.

А чи є цей вихід? “Сьогодні немає жодних підстав вважати, що Єврокомісія одноосібно і одноголосно ухвалить рішення передати частину “заморожених грошей” саме Україні, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Загалом це тривала процедура, яка займе у разі позитивного рішення не менше ніж півроку. Причому півроку, якого в тієї ж України просто немає. На подібному тлі Києву залишається чекати виключно нової зустрічі глав ЄС”.

Є ще один нюанс, на який не звернути уваги просто неможливо. У разі обговорення питання про передачу Україні зазначених російських коштів категорично проти цього процесу, напевно, висловиться Угорщина, яка наполягає на розморожуванні Єврокомісією власних грошей.

І все ж таки офіційний Київ, схоже, оптимізму не втрачає. “Активи терористичної держави (Росії) мають бути використані для підтримки України та захисту її громадян від російського терору”, – сказав Зеленський.

Чи спрацює така схема – всі ми дізнаємося в найближчому майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *