Як виняток: ЄС допоможе Кишиневу модернізувати армію Молдови

Керівництво Європейського союзу оголосило про намір реалізувати безпрецедентну програму модернізації та зміцнення збройних сил Республіки Молдова. За попередніми даними, найближчим часом Брюссель виділить для цього понад $1 млрд., а низка країн ЄС надасть молдовській стороні сучасну армійську техніку. Як стверджують незалежні експерти, вказана програма покликана захистити рубежі Об’єднаної Європи на тлі російсько-української війни, що тривала.

Заради справедливості слід зазначити, що той же Євросоюз активно і методично допомагає Кишиневу у військовій сфері від початку російського вторгнення в Україну. Понад півтора роки Молдова отримала від ЄС та США десятки танків, сотні одиниць важкого озброєння та тисячі боєприпасів. Втім, молдовська влада вважала, що подібних обсягів допомоги явно недостатньо, вкотре звернулися до своїх потенційних партнерів із проханням активізувати зусилля щодо реформування ВРМ.

Схоже, Брюссель почув і це прохання. Щоправда, для її виконання Об’єднаній Європі доведеться вдатися до певних жертв. Справа в тому, що в даний час ЄС спільно зі Сполученими Штатами Америки зокрема і державами-членами НАТО в цілому зосередив основні зусилля на наданні військової допомоги виключно збройним силам України. “Зараз у Київ у великих масштабах надходять гроші та озброєння, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – У цьому контексті Євросоюзу слід знайти юридичну та фінансову “лазівку”. Втім, у тому, що ця “лазівка” буде знайдено, аналітик сумнівів не висловив.

Як не висловив сумнівів, і голова Військового комітету ЄС генерал Робер Брігер, який перебуває з робочим візитом у Молдові. “Європа ерайне зацікавлена у підвищенні кваліфікації молдовських військовослужбовців та забезпеченні ВСМ новою надійною технікою, – резюмував зокрема він. – Я запевняю наших друзів у Кишиневі, що необхідна допомога буде надана Молдові своєчасно та в повному масштабі”.

Іншої інформації Брігер не надав. Та цього, власне, і не потрібно. За нього вказану думку до громадськості доніс прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан. “Цілком можливо, Європейський фонд миру, який є одним із інструментів зміцнення нашої армії, як виняток виділить на підтримку нашої обороноздатності додаткові кошти, – зазначив глава

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *