Вибори в Туреччині: чого чекати Україні?

В першому турі президентських виборів у Туреччині більшість голосів отримав діючий Президент, який очолює країну вже 20 років. Проте, 1% голосів не вистачило, щоб другого туру не було. Суперник йде майже впритул: різниця становить лише 4% голосів. Як далі розвиватимуться події і як вплине на Україну зміна або, навпаки, відсутність зміни в керівництві Туреччини?

Чому Ердоган не програв

Багато українців вважали, що позиції Ердогана низькі, адже в країні розгулялась інфляція, ліквідація наслідків великого землетрусу протікала проблемно, та й довге правління втомило самого політика.

Однак, виявилось, що Президента підтримала не лише периферія і глибинка, але й столиця.

До цього привів ряд важливих факторів, неочевидних з-за кордону:

  • масштабна індустріалізація останніх років – машинобудування зростає вражаючими масштабами;
  • незважаючи на індекс інфляції, турецький ВВП росте котрий рік поспіль;
  • проводиться мʼяка і ефективна монетарна політика, що робить можливим отримання дешевих кредитів для бізнесу;
  • у зовнішній політиці Ердоган є прибічником незалежного курсу, який не завжди підтримують партнери по НАТО, а така незалежність імпонує туркам.

Як далі розвиватимуться стосунки з Україною

Більшість експертів вважають, що перемогу в другому турі отримає діючий Президент Туреччини. Очевидно, що напівавторитарний режим правління в країні вже не буде таким монолітним. Це дасть змогу впливати на рішення щодо України через інших членів уряду.

Проте, навіть в разі перемоги другого кандидата – Кілічдароглу суттєво позиція щодо українсько-російського конфлікту не зміниться. Мінус буде полягати в тому, що повномасштабної підтримку з того боку як не було, так і не буде.

Але є в цій стабільності є і позитивний момент: Туреччина зможе виконати роль прийнятного посередника при можливих переговорах з Росією, який влаштує обидві сторони. А момент такий рано чи пізно настане. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *