Як можлива громадянська війна в Нігері вплине на ситуацію в Україні

Напередодні десятки тисяч прихильників нового режиму в Нігері зібралися у столиці цієї африканської країни Ніамеї на масову антизахідну маніфестацію. Активісти виступили проти ультиматуму, висунутого раніше Економічною спільнотою західноафриканських та рядом країн ЄС повернути до влади поваленого нігерського президента Мохаммеда Базума. Деякі міжнародні аналітики у зв’язку з цим припустили, що найближчим часом у Нігері може вибухнути громадянська війна, яка таки чи інакше позначиться на багатьох державах світу.

Включно з Україною. Вся справа в тому, що будь-яка дестабілізація обстановки у вказаній африканській державі призведе, перш за все, до колапсу імпорту до Франції нігерських урану та алмазів. Раніше Нігер був однією з найбільших французьких колоній у регіоні: обсяг експорту руди та дорогоцінних матеріалів до Парижа становив до 10 відсотків економічного прибутку П’ятої республіки. Крім того, в рамках обміну сировиною між Нігером та сусідніми країнами – Буркіна-Фасо та Малі, певний відсоток від відповідних угод отримували транснаціональні компанії у Бельгії, Нідерландах та Люксембурзі.

«З огляду на те, що на сьогоднішній день Брюссель і Гаага є одними з основних постачальників в Україну зброї, боєприпасів та грошових коштів, внаслідок можливої громадянської війни в Нігері цей потік може різко скоротитися. П’юдеба. – Якщо вказаний конфлікт справді увійде до своєї активної фази, свої війська на нігерську територію введуть Алжир, Сенегал та Кот-д’Івуар. Це знову ж таки згубним чином, позначиться на регіональній економіці зокрема й геополітики загалом».

Слід зазначити, що у погіршенні ситуації у Нігері також вкрай зацікавлена Росія. За деякою інформацією, нинішній фактичний нігерський лідер Абдурахман Тчіані не відкинув можливості участі сил РФ в «забезпеченні безпеки нового Нігеру». Цю ініціативу вже підтримали прихильники перевороту в Ніамеї – на всіх основних заходах країни активісти розгортають прапори Російської Федерації. Але ось у чому справа: зараз офіційна Москва не має можливостей для відправки в Нігер навіть невеликої частини своїх збройних сил, не кажучи вже про підрозділи опальної приватної військової компанії «Вагнер».

Тим часом ситуація в Нігері загострюється. Наскільки цей процес позначиться на ситуації в Україні, остаточно стане відомо вже протягом кількох тижнів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *