Як спецслужби готували візит Байдена в Україну


Візит Президента США став приємною несподіванкою для всіх українців. Для Кремля він став дуже неприємною несподіванкою. Деталі підготовки цього візиту були досить цікавими.

Жорстка секретність

Ще за кілька тижнів до часу “Х” було відомо про підготовку візиту Байдена в Варшаву. Спочатку він призначався на 20 лютого, але за кілька днів дату перенесли на один день вперед. Про причину такого переносу не повідомлялося.


Напередодні відʼїзду у Президента відбулася звичайна вечеря з родиною. Єдиним, що вирізняло її серед буденності, стало місце: це був не Білий дім, а ресторан. Проте, такі вечері теж не є чимось занадто рідким і винятковим.


Оманливий графік


Ще один ескіз до тотальної секретності здійснили завдяки цифровим технологіям. Для того, щоб остаточно заплутати сліди і не викликати підозр, на офіційному сайті Білого дому був опублікований розклад роботи Байдена на понеділок. Це звичайна практика, графік завжди публікується раніше, проте в ньому завжди вказують заплановані поїздки і ділові зустрічі. Там зазначалося, що виліт до Варшави має відбутися ввечері 20 лютого.


Сама план роботи на понеділок був звичайним, з вказанням всіх годин та зустрічей. Тим часом відліт відбувся ще в суботу одразу після закінчення вечері з дружиною в ресторані в суботу.


Вибір місця зустрічі


Спочатку в якості майданчика для зустрічі Зеленського і Байдена розглядали Львів або взагалі кордон із Польщею. Так було б легше гарантувати безпеку американського Президента під час його перебування, адже в ці зони може долетіти менша кількість російських снарядів і ракет. До того ж, дістатися до цих місць диверсійним групам або російським спецслужбам набагато складніше.

Проте, пізніше було прийняте рішення про зустріч в Києві. На цьому наполягав сам Байден, що можна вважати сміливим кроком з його боку, який дуже промовистий для українців. Дозволили це здійснити лише з огляду на те, що Київ досить надійно захищений системами ППО.

Транспорт

До Європи Президент США дістався літаком, а звідти пересів на потяг, оскільки небо над Україною закрито для цивільного авіатранспорту. Який саме це був рейс, наразі невідомо.

Візит Байдена став результатом бездоганної роботи американських і українських спецслужб. Також долучились служби особливого призначення в транзитних країнах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *