Як це було: Київ та «Велика сімка» поговорили про мир в Україні

Напередодні популярне інформаційне агентство Bloomberg поширило повідомлення про те, що наприкінці минулого року країни так званої «Великої сімки» та представники офіційного Києва провели у столиці Саудівської Аравії таємну зустріч, на якій нібито засуджували можливість переговорів із Російською Федерацією щодо повного припинення вогню в Україні. Вказане повідомлення викликало в міжнародному співтоваристві подив.

За даними агентства, захід пройшов в Ер-Ріяді ще 16 грудня 2023-го, проте відомо про це стало лише зараз. Навіщо було так довго тримати в секреті подію, на яку так чи інакше розраховували десятки політиків у всьому світі?

На перший погляд, відповідь лежить, як то кажуть, на поверхні. Справа в тому, що відповідний саміт юридичної сили не мав і його рішення, напевно, не потрапили б до важливих документів Організації Об’єднаних Націй, Євросоюзу та вашингтонського Білого дому. Згідно з деякими повідомленнями, секретність була необхідна для того, щоб делегати форуму «могли почуватися більш розкуто у вузькому колі». Але навіщо тоді як незалежні спостерігачі (або гості – кому як більше подобається) організатори запросили високопоставлених дипломатів «Глобального півдня» («ГЮ»). Сьогодні не секрет, що саме «ГЮ», до якого входять відносно бідні країни світу, раніше неодноразово вимагав від Заходу стати посередником на мирних переговорах між Україною та Росією.

Головним питанням порядку денного зустрічі був пошук компромісів у відносинах із Кремлем у контексті війни в Україні. Причому цим пошуком в Ер-Ріяді займалися аж ніяк не лідери «Сімки» або будь-якої іншої окремо взятої держави. На форум до Королівства прибули виключно радники національної оборони. Організатори цілком логічно припустили, що у разі провалу місії ті ж радники зможуть просто знизати плечима і повідомити своє керівництво, що чергова спроба «розворушити Москву» виявилася безплідною, і з них самий попит невеликий. Варіант успішного завершення горезвісного заходу, схоже, не розглядався взагалі.

І ось тут організатори акції справді виявили прозорливість. У результаті жодна зі сторін так і не змогла запропонувати не тільки власного варіанту виходу з ситуації, але навіть не висловила думок щодо перспектив мирних переговорів між Москвою та Києвом за посередництва США та ЄС. За деякими даними, у комюніке зустрічі зазначено таке: «Наразі питання примусу Кремля до переговорів з Україною потребує більш ретельного та глибокого обговорення». Передбачається, що нові зустрічі «Сімки» з Києвом з цього питання відбудуться не раніше за весну минулого року.

Тримати дату їхнього проведення в таємниці зовсім не обов’язково.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *