Єврокомісія налаштована удосконалити механізм зупинення безвізу: що це означає для України?

Європейська комісія (ЄК) оголосила про початок консультацій з Європейським парламентом та Радою ЄС для того, щоб удосконалити механізм припинення безвізових режимів третіх країн із Євросоюзом. Про це напередодні з’явилось повідомлення на сайті ЄК.

Зокрема, там говориться: «Єврокомісія прийняла Комунікацію про моніторинг безвізового режиму пересування. Вона має розглянути справжнє функціонування безвізового режиму ЄС та визначити головні виклики щодо незаконної міграції та безпеки».

У Єврокомісії також зазначили, що безвізовий режим на даний момент має багато переваг для ЄС та третіх країн як культурних та соціальних, так і економічних. Однак, як показала практика, водночас безвізовий режим може підвищити ризики розповсюдження організованої злочинності та відмивання грошей.

Для мінімізації таких ризиків ЄК пропонує запровадити жорсткіший моніторинг імплементації безвізового режиму з третіми країнами та спростити процедуру призупинення безвізу.

Механізм зупинення безвізового режиму викладено у статті 8 Візового регламенту. Його основна мета – забезпечити тимчасове зупинення дії безвізового режиму у разі раптового та значного зростання нелегальної міграції чи ризиків для безпеки ЄС.

Майбутній перегляд правил може, зокрема, включати:

  • нові підстави для зупинення безвізу з урахуванням нових ризиків;
  • адаптацію порогових значень для запуску механізму зупинення безвізу;
  • зміну процедури призупинення на більш ефективну та гнучку;
  • посилення положень з моніторингу та звітності.

Результати консультацій у Єврокомісії пообіцяли оприлюднити восени 2023 року.

Наразі ЄС має чинний безвізовий режим із 61 країною. У 25 з них угоди з ЄС щодо скасування візового режиму, а ще 8 країн отримали скасування віз у результаті успішної імплементації діалогу про візову лібералізацію з ЄС. Серед останніх, зокрема й Україна.

У грудні минулого року в ЄС заявили, що Україна виконує умови візової лібералізації, але наголосили – необхідно докладати більше зусиль для боротьби з корупцією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *