ЄС зекономив на відновлювальних джерелах енергії з початку вторгнення РФ в Україну 12 млрд євро

З лютого 2022 року країни ЄС були змушені екстрено відмовитись від російського газу і по максимуму використовувати вітрову та сонячну енергію. На кінець року це допомогло заощадити 12 млрд євро. Таку інформацію надав аналітичний енергетичний центр Ember.

Енергетичні виклики Європі

За рік з початку повномасштабної війни споживання енергії, виробленої завдяки відновлюваним джерелам, зросло на 10%. Із загального обсягу 545 ТВт/год було вироблено безпосередньо на території ЄС, тобто 23%.

Сума, яку змогли зекономити на цьому, становить 12 млрд євро. Це та сума, яку недоотримала Росія.

Проте, перехід не був простим. Перед Європою поставала одна проблема за другою:

  • Розрив звʼязків з найбільшим постачальником нафти, що видобувається.
  • Найнижчий за останні 20 років рівень гідро- та атомної енергії.
  • Широкомасштабні збої на французьких атомних електростанціях в період закриття німецьких атомних блоків.

Економія, яка не вбиває

Ефективність енергетики, що базується на підігріванні теплоносіїв, ефективна лише на 30%, в той час як енергія сонця, вітра і води дає ефективність понад 80%. У теплових насосів, які використовуються для обігріву, теж є необхідність в електроенергії для стиснення холодоагенту та переміщення кондиціонованого повітря. Проте такі системи все одно набагато ефективніші, ніж опалення чи охолодження вугіллям або газом. До того ж такі методи не приводять до утворення вихлопних газів.

Те ж стосується і палива для автомобілів. Наприклад, електромобілі в пробці за мінімальних енергозатрат можуть забезпечити комфорт водія і пасажирів, при цьому не виробляючи забруднюючих речовин та не утворюючи стільки шуму, як авто на бензині чи аналогічних видах палива.

Саме зростання споживання відновлювальних джерел енергії допомогло ЄС вистояти у енергетичній боротьбі РФ з західним світом і не повернутися при цьому до вугільної енергетики.

Амбітні плани

Аналітики констатують, що вторгнення Росії в Україну стало тим спусковим механізмом, який змусив Європу започаткувати важливі зміни. Європейські країни могли ще довго утримувати себе в ярмі залежності від викопного палива, але за рік відбувся перехід до чистішої і більш безпечної енергетичної системи.

Розширення сектора відновлювальних джерел енергії зараз продовжується, і ціллю є повна енергетична незалежність.

Аналітики вважають, що ці процеси набудуть ще більш масового характеру в 2023 році, а попит на викопне паливо стрімко падатиме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *