Є надія: США та ЄС обговорять можливість примирення Росії з Україною

Представники Сполучених Штатів Америки та Європейського союзу планують розпочати обговорення плану можливого проведення мирних консультацій між Росією та Україною. Про це з посиланням на інформацію високопоставленого джерела в Білому домі повідомляє телекомпанія NBC. За деякими даними, до процесу вже підключено урядовців в українському уряді. У цьому контексті деякі експерти пророкують авторам ідеї отримання Нобелівської премії миру.

До речі, імена та прізвища відповідних потенційних миротворців тримаються у найсуворішій таємниці. Раніше на користь зазначених консультацій висловлювалися члени Ради національної безпеки США, а президент Сполучених Штатів Джозеф Байден висловився за використання Вашингтоном “всіх важелів впливу” на сторони протистояння російсько-українського конфлікту.

Крім того, керівництво НАТО не виключило можливості надання Україні додаткових гарантій безпеки, які мають “стримувати агресивні кроки Кремля”. Хто виступає або виступить посередником на ймовірних переговорах Москви і Києва, також невідомо, однак, згідно з інсайдерською інформацією, такими можуть стати політики та дипломати в Німеччині та Франції.

Що змусило Захід заговорити про хай навіть тимчасове перемир’я РФ та України? Упродовж останніх кількох тижнів в американських та європейських засобах масової інформації регулярно з’являлися матеріали, в яких звучав скепсис щодо здатності України перемогти у війні проти Росії. Коментатори стверджували, що бойові дії зайшли в глухий кут, а в самих ЗСУ просто закінчуються боєздатні сили.

“На тлі всього вищепереліченого єдиним виходом із ситуації справді могли б стати переговори, – сказала в спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький політичний оглядач Марі П’юдеба. – І надія на їх успішний результат є – особливо в тому випадку, якщо Вашингтон і Брюссель зможуть умовити Москву та Київ виявити навіть мінімальне бажання діалогу”. Втім, на питання коли світ стане свідком такого діалогу, експерт відповісти не змогла.

Очевидно, нескоро. Офіційно влада США, як і раніше, заперечує обговорення з Києвом будь-яких українсько-російських переговорів. “Будь-які рішення про подібні контакти залишаються за Україною”, – сказала прес-секретар американського Радбезу Едрієн Вотсон. Проте готовності до цього діалогу ані Київ, ані Москва не висловили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *