Ігор Коломойський: чим закінчиться історія

Обшуки у Коломойського по справі про присвоєння 40 млрд наробили шуму в ЗМІ і політичних колах. Ця подія одразу отримала назву “глобальний удар по внутрішньому ворогу”.

В чому суть

“Укрнафта” давно є найбільшою українською компанією з нафтовидобування. Трохи більше, ніж половина акцій цього підприємства належали “Нафтогазу”, а 41% акцій – компаніям, близьким до Коломойського і Боголюбова. У свою чергу, “Укртатнафта” на 60% знаходилася у власності цих же двух бізнесменів, а інші 40% – “Нафтогазу”.

І “Укрнафту”, і “Укртатнафту” в листопаді 2022 націоналізували і одразу почали перевірки уплати акцизів, по яким знайшли порушення на багато мільйонів. Згадується ухиляння від сплати податків, організація заборгованості заводів, яку не вдастся погасити, зусилля, направлені на знецінення активів.

Після переводу цих двох підприємств у державну власність головою обох став Корецький, в минулому – директор мережі WOG. Змінилися і члени наглядової ради, двома з яких стали особи, близькі до голови ОП Єрмака.

Після націоналізації завжди проводять ревізії, щоб виявити проблемні місця і не “тягнути” їх з собою далі.

Знайти цапа-відбувайла

Важливо, що обшуки відбувалися перед самітом Україна – ЄС. Відомо, що лідери Європейського Союзу вказували на проблему корупції в Україні, і їм треба предʼявити показові справи і викриття. Українська влада зобовʼязана зараз надати гучні результати. Тому підозра в кримінальних правопорушеннях в керуванні “Укртатнафтою” не стала сюрпризом для обізнаних осіб.

Можна було б звинуватити українську владу у конʼюнктурі, якби не справа про махінації, яку ще з 2016 року вело антикорупційне бюро. Проекти підозри повинні були пустити в хід ще в 2020 році, проте їх заблокували аж до 2022 року.

Чи буде продовження

На допити за цією справою Коломойського викликали ще в вересні 2020 року, до того ж двічі. Але тоді справа затихла. Зараз, незважаючи на обшуки вдома у бізнесмена, він не зазначений в якості підозрюваного, і за даними анонімних джерел, підозра фігуранту на початок лютого так і не вручена.

Та юристи не виключають, що це може відбутися пізніше, адже паралельно йде розслідування справи про витрату коштів “Приватбанка”. Вони кажуть: вирішальне значення матимуть результати обшуків. Як мінімум, у Коломойського є статус свідка, а від свідка по цій справі до підозрюваного – один крок.

В той же час інші експерти зазначають, що Коломойський не був посадовою особою ні в “Укртатнафті”, ні в “Укрнафті”, також він не директор або акціонер в кіпріотських компаніях, повʼязаних з цими двома підприємствами. Тобто, він нічого не підписував, не узгоджував і не затверджував. Тому спеціалісти вважають, що притягнути його до відповідальності за порушення податкового кодексу неможливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *