ІДІЛ обезголовлена? Чим ознаменується ліквідація лідера міжнародного терористичного угруповання

Напередодні турецькі ЗМІ повідомили про ліквідацію спецслужбами Анкари чергового керівника міжнародної терористичної організації «Ісламська держава Іраку та Леванти» (ІДІЛ) Абу Хусейна аль-Кураші. Акція турецьких правоохоронців проходила у важкодоступному регіоні на півночі Сирії. На думку деяких аналітиків, вбивство аль-Кураші призведе до активізації радикалів у всьому ісламському світі.

А може, й не приведе. На даний момент ІДІЛ перестала бути єдиною потужною структурою, яка здатна дестабілізувати обстановку в окремо взятих країнах. Згідно з офіційною інформацією, «Ісламська держава» давно розкололася на окремі осередки, що промишляють грабежами та викраденнями людей на дорогах міжнародного значення. Керівником саме такого осередку і був убитий 30 квітня цього року аль-Кураші.

Слід зазначити, що 30 листопада 2022-го американський Пентагон відзвітував в усуненні попередника згаданого ватажка ІДІЛ – Абу Хасана аль-Хашімі аль-Кураші. Жодних родинних зв’язків із нинішнім ліквідованим персонажем «попередня» людина не має. Вся справа в тому, що прізвисько «Аль-Кураші», що в перекладі з арабської означає «племінник Пророка», за традицією, що вже склалася, носять десятки осіб, які претендують на звання (або посаду – кому як більше подобається) головного серед рівних в «Ісламській державі ».

Отже, що ж відомо про Абу Хусейна? Згідно з поширеною інформацією, він народився в Іраку 1968 року, здобув богословську освіту в медресі (ісламській школі) в Саудівській Аравії, після чого нібито проповідував у Судані. З початку бойових дій у Сирії приїхав до Сирійської Арабської Республіки і вступив до одного з незаконних збройних формувань. Згодом – став помічником тодішнього аміра («голови») ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді.

На запитання, що зміниться з усуненням чергового аль-Кураші, однозначної відповіді немає. «Мабуть, нічого, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE турецький політичний оглядач Акіф Ідіз. – На його місце у керівництво угруповання прийде чергова постать. Але, незважаючи на те, що сьогодні ІДІЛ не становить серйозної загрози для світового порядку, слід пам’ятати, що тероризм у будь-якому вигляді є дестабілізуючим чинником. Боротьба з екстремістами має тривати».

У подібному тоні висловився і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. «Ми не зазнаємо жодних проявів ненависті та терору. Ворогів буде знищено в міру їхньої появи», – резюмував він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *