Ізраїль пояснив, чому не надає Україні зброю

Пояснення дав ізраїльський Премʼєр Нетаньяху. Потреба такого уточнення виникла через те, що Міністр оборони США Ллойд звернувся до Ізраїля з призовом долучитися до тих країн, які беруть активну участь у військовій допомозі України. Відповідь була досить вичерпною.

Все логічно

Позиція Ізраїлю різко відрізняється від таких країн, як Німеччина, Франція, Велика Британія або Польша, бо і становище у них зовсім інше. Якщо Єрусалим передав би Україні озброєння, то вона рано чи пізно потрапила б в руки Ірану – давнього ворога євреїв. Це відбудеться після того, як вона перейде до російської армії в якості трофеїв, без чого війна просто неможлива. Російська сторона обовʼязково передасть здобуте Ірану.

Хто обпікся на окропі, той і на холодну воду дмухає

Якщо комусь здається, що така можливість суто теоретична, то він помиляється. Ізраїль вже стикався з подібною ситуацією, і тоді трофейне озброєння було використано проти нього. Саме цим викликана така обережність.

Крім того, Ізраїль і Росія мають спільний військовий “кордон” в сирійському повітряному просторі. Тому ізраїльська сторона налаштована на збереження свободи дій проти намагань Ірану розмістити позиції біля північних кордонів. Надання допомоги Україні призвело б до порушення цього крихкого балансу.

Не лише в інтересах країни

Ще одна причина такої стриманості виглядає менш шляхетно. Справа в тому, що ізраїльські громадяни в переважній більшості налаштовані проросійськи. Щоб не позбутися підтримки електорату і якомога довше втриматися в своїх кріслах, політики мусять підлаштовуватися під загальний запит. 

Тим не менше, Ізраїль і надалі надаватиме допомогу біженцям з України, що також важливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *