Ізраїль і Росія: все-таки сварка?

Дипломатичні стосунки між Тель-Авівом і Москвою довгий час залишалися без змін. Не були вони сльозливо-дружніми, але в більшості питань основою їх була спільна позиція щодо глобальних світових процесів і взаємодія, заснована на цьому. Проте, експерти повідомляють: намічається кардинальний розкол.

Самим треба!

Нейтральна позиція щодо України після початку повномасштабного вторгнення стала неприємним сюрпризом для влади Києва. Незважаючи на відсутність будь-якого розвитку дипломатії з Ізраїлем за 30 років незалежності, українці очікували на підтримку. Форми цієї підтримки, на думку Києва, мусили бути такими:

  • надання досвіду у веденні бойових дій сучасними методами;
  • військова техніка та озброєння високих стандартів, яка перебуває в Ізраїлі;
  • більша участь в механізмах політичного тиску на Росію, як-то санкції, економічна блокада та ін.

Як показав час, вимоги військового озброєння були досить егоїстичним бажанням, яке не враховувало мілітарну ситуацію в самому Ізраїлі. Через 18 місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну всі військові резерви стали критично необхідні на самій ізраїльській землі.

Звідки не чекали

Українська сторона вдавалась до багатьох спроб налагодити взаємодію, але як кажуть, “Лихо не без добра”. Таким лихом стало загострення ізраїльсько-палестинської кризи, яке і змогло змінити сталу позицію Ізраїля щодо Росії. 

Справа в реакції Росії на атаки “ХАМАС” по ізраїльським територіях. Російські пропагандисти раділи їм відкрито, в той час як офіційні посадовці діяли не так відверто, але теж досить чітко. Вони засудили дії ізраїльської армії на території сектора Газа. 

Перейшли до погроз

Після цього Ізраїль дипломатичними каналами надіслав Росії попередження щодо їх підтримки палестинських терористів. Спочатку один з членів правлячої партії Ізраїля “Лікуд” Амір Вейдман заявив, що Кремль отримає розплату за ці дії, а вже потім офіційно було направлено попередження.

Якою буде реакція Москви, поки що невідомо. Судячи з того, що пауза з відповіддю затягнулася, влада не мала чіткого плану дій в цій ситуації. Зрозуміло, що у Кремля зараз багато вразливих місць, і повʼязані вони всі з Україною. Отримати такого серйозного на міжнародній арені ворога, як Ізраїль, для Росії не просто невигідно, але й небезпечно. 

До того ж, останнім часом в мережі нерідко зʼявляються відео зі словами підтримки від українських солдат ізраїльським і навпаки. Це означає, що рівень підтримки України в Ізраїлі на фоні власної проблеми підвищився, солідарність двох народів росте. А там і до зміни курсу уряду недалеко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *