Інклюзивна група друзів. У ЄС вирішили, як підвищити ефективність прийняття важливих рішень

Сьогодні, 4 травня, кілька членів-держав Європейського союзу створили інклюзивну групу для підвищення ефективності голосування кваліфікованою більшістю з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Євросоюзу, – повідомляє сайт МЗС Німеччини.

Ця Група була створена, щоб важливі зовнішньополітичні рішення Євросоюзу приймалися швидше та ефективніше.

 
Це, як ніколи, актуально під час агресивної війни Росії проти України та зростаючих міжнародних викликів, які стоять перед ЄС. До цієї групи сьогодні увійшли Бельгія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Словенія та Іспанія.
Як сказано в офіційній заяві, «Група друзів» прагне досягти прагматичного, конкретного прогресу в процесах прийняття рішень з питань зовнішньої та безпекової політики на основі положень, які вже містяться в Договорі про ЄС.
Членство в групі відкрите для всіх держав-членів, які зацікавлені в покращенні процесів ухвалення рішень у зовнішній політиці ЄС, зокрема через голосування кваліфікованою більшістю.
Група друзів також пообіцяла, що відкрито поділиться результатами своїх обговорень з усіма державами-членами союзу.
 
Розмови про відмову від принципу одностайності в ЄС виникають вже тривалий час. Деякі країни, зокрема Угорщина, часто зловживають цим принципом для блокування рішень щодо міжнародної політики.
 
Скасування принципу одноголосності в ЄС почали обговорювати ще минулого року на тлі проблем із ухваленням санкцій проти Росії. У вересні 2022 року міністри закордонних справ країн ЄС обговорювали скасування або обмеження принципу одноголосності під час голосування за такі питання. Наразі будь-яка країна блоку може накласти вето на санкції.
 
Тоді розглядався механізм, який дозволяє переходити від одностайності до голосування більшістю у Раді ЄС без необхідності змінювати договори Євросоюзу. Однак для того, щоб скасувати або обмежити право вето, усі країни мають підтримати це рішення.
Планується, що наступного тижня Євросоюз ухвалить новий пакет санкцій проти РФ.
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *