Інтрига затяглася: чи відправить Лондон військових інструкторів в Україну

Під час робочого візиту до Києва 28 вересня цього року новий міністр оборони Великобританії Грант Шеппс запевнив президента України Володимира Зеленського у намірі влади Сполученого Королівства реалізувати принципово новий етап програми навчання військовослужбовців ЗСУ за стандартами НАТО. Унікальність зазначеного етапу нібито полягає у відправленні на українську територію найкращих інструкторів збройних сил Його Величності. Заява Шеппса вселила надію в уми українських професіоналів, але викликала справжнє бродіння на Заході. Чому?

Першим на заяву свого міністра відреагував голова британського Кабміну Ріші Сунак. Виступаючи з коментарем для місцевого телебачення, він зазначив, що нині Даунінг-стріт не розглядає навіть найменшої можливості перекидання в Україну військових вчителів із Туманного Альбіону.

“Сьогодні ми активно тренуємо у Великій Британії тисячі українських солдатів і офіцерів, – резюмував зокрема він. – Переносити цей процес на українську територію немає сенсу”. І далі Сунак використав фразу, яка змусила насторожитися аналітиків у всьому світі. “Немає таких британських солдатів, яких ми відправимо брати участь у [російсько-українському] конфлікті”.

І тут прем’єр-міністр Великобританії аж ніяк не злукавив. Згідно з нинішнім міжнародним законодавством, перебування військовослужбовців окремо взятої держави на території охопленої війною іншої країни може розцінюватися як їхня безпосередня участь у бойових діях. Для того, щоб отримати мандат навіть на часткове перекидання груп військових інструкторів на Україну, Лондону необхідно заручитися підтримкою всіх без винятку членів Північноатлантичного альянсу. Крім іншого, для дій британській владі буде потрібно додатково знайти сотні мільйонів фунтів стерлінгів, яких у королівській скарбниці просто немає.

Далі більше. Ні для кого не секрет, що ідея відправлення в Україну британських військових інструкторів не сподобається насамперед Сполученим Штатам Америки. Нагадаємо, раніше під тиском республіканської більшості в Конгресі від наміру відкрити в тій же Україні свої центри навчання для ЗСУ відмовився Вашингтон. “На цьому фоні будь-які “інструкторські інновації” з боку Лондона можуть негативно вплинути на взаємини Великобританії та США”, – сказав виданню EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі.

З іншої сторони, Лондон справді може опосередковано стати однією із сторін-учасниць конфлікту в Україні. Причому не йдучи для цього на компроміс із совістю чи законодавством. Кілька днів тому одна з найбільших британських оборонних компаній – BAE – оголосила про перенесення на українську територію частини своїх виробничих потужностей. “Цього вже достатньо для підняття відповідного іміджу Сполученого Королівства”, – резюмував Конноллі.

І, зрештою, головне. Сам Сунак таки не виключив ймовірності відправки в Україну британських інструкторів. Але як би зберігаючи і без того тривалу інтригу, підкреслив, що це станеться вже після війни. Додати до сказаного прем’єром Шеппса нічого не зміг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *