Ісландія першою в Європі повністю зупинила посольську співпрацю з РФ

Дипломатичні звʼязки Росії з західним світом продовжують нещадно руйнуватися. Міністерство закордонних справ Ісландії офіційно заявило про повну зупинку роботи посольства на території Росії. Московське представництво не функціонуватиме з 1 серпня 2023 року.

Непросте рішення

Міністр закордонних справ Ісландії викликав до себе дипломатичного представника РФ, щоб офіційно оголосити йому це рішення, як того вимагає протокол. В той самий час буде озвучено вимогу щодо закриття представництва Росії в Рейкʼявіку

Наголошено, що рішення є непростим, адже історія дипломатії цих двох країн нараховує майже 80 років з того моменту, як Ісландія після Другої світової набула незалежності. 

Це ще не кінець

У звʼязку з закриттям до кінця липня в амбасаді передбачається більш напружений темп роботи, ніж зазвичай, бо всі, хто хотів владнати справи найближчим часом, мусить зробити це протягом місяця.

При цьому міністр повідомив, що такі дії не слід розглядати, як повний кінець дипломатичних відносин: це лише призупинення діяльності, така тимчасова пауза, яка закінчиться при першій ліпшій нагоді.

Читати між рядків

Хоча Міністерство закордонних справ Ісландії прямо не заявило про це, всі політики чітко змогли прочитати послання, заховане в заяві, а саме: дипломатичний процес стане нормальним одразу після того, як в Кремлі відбудуться зміни звичних облич, а курс держави стане на нові рейки. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *