Історичне роздоріжжя Придністровʼя: небезпечна гра досягла апогею

Напередодні виборів в Росії активно шукають всі можливі механізми, які дозволять посилити підтримку Путіна. І приводом для цього може стати Придністровʼя. Опозиційні сили країни повідомляють: під час Федеральних зборів 29 лютого Путін звернеться до всіх громадян і повідомить їм, що Придністровʼя просить стати частиною РФ. Для подальшого розвитку подій є кілька сценаріїв.

Найбільш радикальним варіантом є анексія цього регіону. В самій Молдові це вважають малоймовірним, бо негативні наслідки відбулись би в самому Придністровʼї, а вплив Кремля в регіоні похитнувся б. Та справа в тому, що Москва ніколи не покладалась на логіку в своїх рішеннях і діях. Тому навіть такий варіант – практично вбивчий для Придністровʼя – не можна відкидати. 

Відомо, що придністровський парламент на 28 лютого скликає терміновий зʼїзд, і бути на ньому закликають депутатів всіх рівнів, отже, районних, міських, селищних та сільських рад регіону. Такий формат застосовують у тих випадках, коли треба прийняти дуже важливе рішення. Минулі рази це було проголошення “незалежності” від Молдови і затвердження “конституції”. Останні збори відбулись в 2006 року, щоб прийняти рішення про референдум, на якому 97% людей підтримали вхід до складу Росії і збереження “незалежності” до повного приєднання. І хоч те рішення ніхто у світі не визнав, фактична російська окупація поглибилась. 

Цього разу попередньою причиною визнали економічні проблеми і блокаду з боку Молдови (хоч таке формулювання є конкретним перебільшенням). Треба нагадати, що останній зʼїзд скликали з тієї ж причини, але результатом стало раптове голосування за “вступ в склад Росії”. Зараз теж не особливо приховують, що справжня причина полягає в площині геополітики, а не економіки. 

Та блокада, про яку згадується – це скасування урядом Молдови безмитного імпорту. Справа в тому, що ситуація роками була парадоксальною: підприємства в цьому сепаратистському регіоні були у більш вигідних умовах, а минулого року їх просто прирівняли до всіх в Молдові. І спочатку це не викликало ніяких наслідків, бізнес продовжувався, як і до того, але приблизно тиждень тому риторика Тирасполя почала різко загострюватись і переросла на необхідність термінового збору. 

Очільник парламенту Придністровʼя розгорнув цілу кампанію в медіа, під час якої переконує, що Молдова провокує гуманітарну катастрофу, тому треба звернутися як до Росії, так і до всього світу. Це постійно розповідається з новин людям регіону. Говорять про це і інші депутати, тобто, активна підготовка громадян почалась. 

Уряд після зборів 28 лютого повідомить своє прохання офіційно Кремлю, а Путін вже наступного дня 29 лютого зможе оголосити про це під час Федеральних зборів, де в ускореному порядку і ухвалять рішення, щоб задовольнити прохання. 

Молдова, в свою чергу, уважно спостерігає за тим, що відбувається в Тирасполі, але паніки з цього приводу немає. Більше того, влада тут вже кілька місяців запевняє своїх громадян, що військові загрози з боку Росії відсутні. І про це говорять так гучно і наполегливо, що часами виникає зворотній ефект. Також тут підкреслюють, що без підтримки Москви подібні заяви в Терасполі не формують. Точніше, йдеться не стільки про підтримку, скільки про ініціативу з Москви. 

Зараз Молдова фактично ще не може протестувати, бо крім балачок офіційних підстав немає. Дехто вважає, що ситуація не настільки серйозна. Загострення знизило б підтримку проросійських сил в Молдові, а перед виборами Президента в Тирасполі треба знайти прокремлівську альтернативу Майї Санду. І це було б цілком слушно, якби не те, що Москва рідко керується логікою. Анексія Придністровʼя насправді була б шкідливою для Росії, але Путін часто приймає рішення, які погіршують становище Росії, тому навіть найрадикальніший варіант розвитку подій виключати не можна. 

Тож цілком ймовірно, що найближчим тижнем ми побачимо історичні події в Молдові і Придністровʼї. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *