І хочеться, і колеться: Європа мріє втримати українських біженців, але без витрат з бюджету

Громадяни України, які виїхали в Європу, стали причиною багатьох позитивних моментів для країн, які їх прийняли. Це і економічні зміни, і ВВП, і робочі місця, які вдалося закрити за рахунок українців. Їх повернення додому не дуже влаштовує владу цих країн, але і продовжувати виплати самотужки – перспектива не найкраща. Як з цим збираються розібратися, читайте далі в статті. 

Думка, яку часто можна було прочитати в мережі ще півтори року тому, нібито українці підірвали економіку в країнах, де їх прийняли, не відповідає дійсності. Насправді, вони “влили” багато грошей в бюджети, а крім того, стали джерелом доступу для країн-господарів до різноманітних фондів, які надавали кошти для допомоги українцям. Зараз ці міжнародні фонди майже припинили таку підтримку, а власні резерви витрачати теж не хочеться. 

Проте, і відпускати громадян України додому не вигідно, бо вони вже стали сталою часткою бюджету і економіки в цілому. Щоб досягти своєї мети, треба виконати дві вимоги:

  • допомогти українцям якомога швидше стати економічно незалежними з допустимим рівнем життя;
  • не відміняти виплати різко, бо це викличе значний відтік українців на Батьківщину. 

Тому зміни в підтримці відбуваються поступово, що одночасно змушує потроху інтегруватися людей в новій країні. Нововведення стосуються і трьох країн, які були найпривабливішими для українських біженців: це Німеччина, Чехія та Ірландія.

Зміни в Німеччині

Важлива зміна полягає в тому, що тут для нарахування фінансової допомоги тепер оформлятимуть спеціальну карту, якою можна буде користуватися лише всередині країни, в деяких випадках – лише в окремому регіоні. Отже, поїздки за межі країни стануть складнішими. Крім того: 

  • після трьох років проживання в гуртожитку після ретельної перевірки надаватимуться лише ті виплати, які дійсно необхідні.
  • безробітні мінімум раз на півроку даватимуть звіт про зусилля, направлені на пошуки роботи.

Зміни в Чехії

Тут теж скорочують виплати, але не припиняють їх. Тепер переміщені особи зможуть проживати безкоштовно лише три місяці. Виключення становитимуть вразливі категорії:

  • студенти молодші 26 років;
  • батьки дітей до 6 років;
  • вагітні;
  • особи з інвалідністю;
  • опікуни інвалідів.

Ірландія

З самого початку саме Ірландія вважалась однією з найкомфортніших країн для українських біженців, але і тут з початку 2024 року відбуваються зміни:

  • виплати в держцентрах знизять з 220 євро на тиждень до 38,8 євро (при переселенні в платне житло залишається 220 євро на тиждень).
  • особи, що прибули після 1 січня 2024 року, прирівнюються до мігрантів з інших країн. 

Очевидно, що не всі зможуть надалі перебувати в цих країнах на таких умовах, але треба визнати, що загальна програма інтеграції українців в Європі цілком успішна.

До чого треба буде вдатися Україні, щоб стати привабливою для своїх громадян після закінчення війни, зараз думають в Мінсоцполітики. Але зрозуміло, що задача ця надважка, якщо взагалі має розвʼязання. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *