Аналітики прогнозують: 2023 рік буде важким, але аграріїв спасуть сонях і соя

В українських фермерів є приводи для песимізму: площі оброблюваних земель скоротилися на мільйони гектарів, оскільки майже 20% з них перебувають в окупованих регіонах або залишаються замінованими. Проте, наразі вже вироблено загальну концепцію на 2023 рік, яка допоможе залишатися на плаву.

Наступний сезон стане рекордним по площі засівів під олійні культури, таких як соняхи та соя. Посівні поля для цих культур планують збільшити до 8,28 млн гектарів, тобто частка збиральної площі цих культур становитиме 99%. І це при тому, що загальні площі, які обробляють, скоротились.

Хто мусить посунутись

За рахунок чого ж вдастся збільшити площі, відведені під вирощування цих олійних? В першу чергу доведеться сильно скоротити посіви зернових культур, які раніше становили левову частку аграрного сектору, оскільки приносили гарні прибутки. Тоді виникає логічне питання: навіщо від них відмовлятися?

Річ у тім, що зернові – культури капризні, вони вимагають більшого застосування добрив, частішої обробки, частіше хворіють і т.д. Олійні в цьому відношенні не відносяться до ризикованих видів, а ризикувати в сезоні 2023 українці не можуть собі дозволити.

Ще один значний фактор, на який розраховують аграрії – швидкість деокупації орних земель та їх розмінування. Поля в Херсонській та Харківській областях знешкоджують вже зараз, щоб забезпечити нормальний сільськогосподарський сезон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *