Берлін кличе! Німеччина ухвалила революційний закон про працевлаштування іноземців

Днями в Німеччині прийняли воістину революційні поправки до чинного імміграційного закону 2020 року. На такий крок уряд пішов з огляду на гостру нестачу кадрів на ринку праці. Нині частка трудових мігрантів у Німеччині – лише 4%. І причина тут насамперед у бюрократичних труднощах. Нові правила дають більше можливостей для громадян із країн, які не входять до складу Євросоюзу, але хочуть працювати у Німеччині. Це стосується не лише висококваліфікованих спеціалістів та спеціально запрошених у країну співробітників. Шукати вакансії та залишатися у Німеччині зможуть навіть туристи.

Експерти Німецької академії технічних наук (Acatech) та Інституту економічних досліджень імені Лейбніца у своєму свіжому дослідженні дійшли висновку, що внутрішній потенціал Німеччини вже практично вичерпано. Внутрішній ринок праці останні десятиліття німці намагалися заповнити за допомогою повернення до трудового життя пенсіонерів і залучення жінок, які раніше не працювали. Однак країна не справляється – їй терміново потрібен імпорт робочої сили з-за кордону.

Тож що пропонують німецькі законодавці. Найбільш несподіване та спірне нововведення – так звана “зміна ряду”. Це означає, що біженці, які звернулися до німецької влади з проханням про захист, але ще не отримали відповіді, можуть змінити свій статус із претендента на притулок на трудового мігранта, який шукає роботу. Для цього необхідні дві умови – такі іноземці мають відповідати критеріям потенційних трудових іммігрантів у Німеччині. Крім того, така можливість надається лише тим біженцям, які звернулися до німецької влади до 29 березня 2023 року. Так німецька влада намагається підстрахуватися і не спровокувати нелегальну міграцію до Німеччини. Уряд запевняє, що таким чином німецькі підприємства, які мають дефіцит кадрів, зможуть знайти відповідних працівників серед мігрантів. Принаймні тих, хто вже частково інтегрований і знає німецьку мову хоч на початковому рівні.

Це нововведення вже викликало критику консервативної опозиції країни. Політики вважають, що уряд “зміною ряду” змішує два потоки міграції – біженців та трудових мігрантів, а також дає абсолютно неправильний сигнал. “Крайній термін нікого не утримає від того, щоб також вирушити до Німеччини, сподіваючись залишитися”, – заявила заступник голови фракції ХДС/ХСС Андреа Ліндхольц. Інші противники такої позиції звинувачують уряд, що він просто не справляється з міграційною політикою і намагаються перетворити небажаних мігрантів у необхідну країні робочу силу.

Революційним для Німеччини вважатимуться і нововведення, за якими у країні зможуть залишатися іноземні туристи. Люди, які приїхали до ФРН з туристичною візою і за цей час знайшли роботу, будуть працевлаштовані без зайвих формальностей. Щоправда, і для цього потрібна відповідна кваліфікація. Але умови її визначення також помітно знижено. Наприклад, отримані на батьківщині свідоцтва про кваліфікацію тепер не обов’язково мають проходити тривалу процедуру визнання в Німеччині. Головне, наявність щонайменше дворічного стажу роботи за спеціальністю. До речі, сама спеціальність не така вже й важлива – головне, саме кваліфікація

Крім уже діючої Blue Card, у Німеччині для іноземців вводиться ще один документ – “карта шансів”. На неї можуть претендувати іноземні громадяни, які ще не мають пропозицій працювати від німецької фірми, але вони вважаються перспективними. Їхня перспективність визначається за системою балів. Вони враховують вік людини, спеціальність та стаж роботи, потенціал членів сім’ї, знання німецької чи англійської мови, зв’язки з Німеччиною.

З 12 можливих треба набрати 6 балів, щоб здобути “карту шансів”. З нею можна буде в’їхати до Німеччини та шукати тут кваліфіковану роботу протягом року, тоді можна буде підробляти підсобником 20 годин на тиждень. Карту можна буде на два роки продовжувати.

За даними самого німецького уряду, до кінця минулого року кількість вакансій у Німеччині досягла 1,98 мільйона. Особливо великий дефіцит кадрів у сфері охорони здоров’я та догляду за літніми людьми, у дитячих садках, у сфері послуг та ремісництва, на транспорті та на будівництві.

За прогнозом уряду ФРН, чергова лібералізація імміграційного законодавства призведе до збільшення абсолютної кількості таких “заробітчан” на 60 тисяч осіб на рік. А потрібні Німеччині додатково 400 тисяч щорічно.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *