Болгарія розробила нові соціальні програми для біженців із України

Офіційна Софія оголосила про початок реалізації нових проектів фінансової підтримки українських громадян, які на території Болгарії отримали статус біженців. Передбачається, що найближчим часом відповідною допомогою болгарської влади зможуть скористатися десятки тисяч людей.

Точна кількість потенційних бенефіціарів нових програм поки не відома. Справа в тому, що на даний час соціальні служби Болгарії не мають в своєму розпорядженні остаточних даних про кількість біженців з України, які претендують на регулярні виплати. «Деякі українці скористалися своїм законним правом та залишили болгарську територію, – йдеться у документі Мінпраці та соцполітики Республіки Болгарія. – Таким чином, питаннями їх забезпечення будуть займатися країни їхнього перебування, включаючи Румунію, Угорщину, Австрію та Німеччину».

За деякими даними, черговий пакет допомоги українським біженцям, санкціонований болгарським урядом, що діє, передбачає щомісячну матдопомогу в розмірі $200, пільги на користування громадським транспортом у великих містах Болгарії, а також знижки на оплату комунальних послуг для тих переселенців, які самостійно орендують. Крім того, Софія планує виділити додаткові кошти на фінансування проживання та роботи в Болгарії етнічних болгар – вихідців із України.

“У всіх цих починаннях ми сподіваємося на сприяння наших партнерів по Європейському Союзу”, – резюмував болгарський президент Румен Радєв. Очікується, що питання додаткового фінансування Софією зазначених програм буде розглянуто на найближчому засіданні Єврокомісії (ЄК). Нагадаємо, раніше механізм соцзабезпечення біженців у Болгарії передбачав виділення грошей, які свого часу внесли болгарська сторона до загальних фондів Євросоюзу.

Нині на території Болгарії проживає близько 80 тисяч громадян України – переважно жінок та дітей. Багато хто з них планує повернутися на Батьківщину. При цьому болгарська влада не виключає можливості збереження за ними згаданих пільг та преференцій у Республіці Болгарія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *