Бонус для України: Коли Румунія увійде до Шенгенської зони?

Напередодні під час консультацій у Брюсселі віце-канцлер Австрії Вернер Коглер запевнив міністра праці та соціальної політики Румунії Маріуса Будая у намірі Відня якнайшвидше інтегрувати Бухарест до структур Шенгенської угоди. Незважаючи на те, що підсумки відповідної наради не було відображено у спеціальному комюніке, міжнародні аналітики дали високу оцінку запевненням високопоставленого австрійського чиновника.

Відразу слід зробити ремарку. Згадані консультації проходили у рамках EPSCO – Європейської організації з працевлаштування та соціального забезпечення. Рішення, які приймаються на полях цієї зустрічі, не мають особливої міжнародної юридичної сили. Але ось у чому справа: захід пройшов у Бельгії, яка є чи не головним апологетом найширшої інтеграції Румунії до «Шенгену». Більше того, контакти Будая та Коглера відбулися під егідою надання румунській державі додаткової європейської фінансової допомоги на фоні війни в Україні. «Сьогодні Євросоюзу необхідно забезпечити для Бухареста режим максимального сприяння у зоні європейської митної спільноти, – зазначив австрійський віце-канцлер. – Це дозволить Румунії активізувати експортно-імпортні операції між Сходом та Заходом Європи».

І навіть більше. Як зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нідерландський політичний оглядач Александр Мітц, у даному контексті йдеться про можливість безперешкодного здійснення Румунією посередницьких операцій у доставці Києву вантажів гуманітарного та військового призначення в обмін на експорт зерна та інших продуктів через румунські чорноморські, що здійснюється Україною. . «Сьогодні ЄС має унікальний шанс відкрити Бухаресту двері в «Шенген», – підкреслив, зокрема, аналітик. – У свою чергу, це стане своєрідним бонусом для самої України, яка прагне вижити в найскладніших для неї обставинах і має намір активізувати політичну та економічну співпрацю з Брюсселем». Водночас на запитання, коли Румунія може стати суб’єктом Шенгенської угоди, аналітик не відповів.

Про подібні перспективи вважав за краще не говорити і румунський міністр Будай. «Спочатку потрібно створити умови для ефективної роботи румунів та безмитного переміщення румунських товарів до ЄС. Щодо вигоди для третіх країн ми обов’язково поговоримо, але згодом», – резюмував він.

За деякими даними, питання вступу Румунії до зони Шенгенської угоди буде розглянуто на найближчому засіданні соціально-економічної ради Євросоюзу. Дата проведення зазначеного засідання невiдома.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *