Вже відомо, як розселяться українці по регіонам  після перемоги

Демографічна ситуація і система розселення після завершення повномасштабного вторгнення по регіонах України буде разюче відрізнятися від того, що спостерігалося до 2014 року. Про це розповіли спеціалісти Інституту демографії та соціальних досліджень. 

Висновки, які вони надали, не співпадають з очікуваннями уряду і представників бізнесу. Останні півтори року ставки роблять на західні області, однак спеціалісти вказують, що такий напрямок малоперспективний. 

Захід не резиновий

Причина полягає в тому, що екологічну місткість західного регіону вже практично вичерпано. Невеликий резерв залишився на даний час лише на Франківщині та Львівщині, але і він з нинішньою тенденцію вичерпається дуже швидко. Отже, будувати в західних областях щось нове вже майже неможливо.

Всього для розселення обмалювали 4 основні кластери і окремо зазначили великі міста, які стануть метрополісами. 

4 кластери:

  • західні регіони;
  • північно-східні регіони;
  • південно-східні регіони;
  • центральні області.

Кожен з них варто розглянути окремо.

Західні області

Вони характеризуються невеликими областями з відносно малою кількістю населення. Специфіка полягає в тому, що міста, містечка і села розглядаються як придатні до проживання за географічними показниками. Вільних територій тут вдосталь, але вони розташовані або в горах, куди важко дістатися транспортом, або в місцях систематичних повеней тощо. Тому оселятися там масово українці не стануть.

Північно-східні області

Тут існує одна проблема: наразі на Харківщині, Чернігівщині та Сумщині існує чимало обʼєктів, безпосередньо повʼязаних із стратегічною галуззю. Зрозуміло, що їх треба переміщувати, адже навіть в тому випадку, якщо війна закінчиться, ці регіони будуть під постійним ризиком воєнних атак з боку Росії в будь-який час. Ці стратегічні обʼєкти – ключові для роботи та життя населення, отже, треба розробити схему, за якої знелюднення не відбудеться навіть без їх наявності. 

На Харківщині це буде зробити простіше завдяки самому Харкову, а от із Сумщиною і Чернігівщиною все набагато гірше. Наразі планують детально вивчити механізм функціонування ізраїльських населених пунктів, які розташовані недалеко від Палестини, з території якої періодично проводять обстріли, щоб втілити цей досвід і в північно-східних областях.

Південно-східні області

Наразі головну проблему для повноцінного заселення цього регіону становить зруйнована в Новій Каховці ГЕС, що негативно вплинуло на систему іригації. Хоча екологи і кажуть, що пустеля тут не утвориться, проте, проблеми с постачанням води вкрай серйозні. 

Варто зазначити, що демографічна картина в Херсондській області навіть до війни була зовсім не райдужна, а тепер перспективи вкрай песимістичні. Проблеми є і в Одеській області, але тут є надія на Одесу.

Центральний кластер

Саме в центральних областях очікується швидкий приріст населення і розвиток регіону. Тут буде ущільнення заселення та релокація людей з інших регіонів. Важливо, що екологічна місткість тут дозволяє розбудовуватися. 

Метрополіси

Також великий акцент соціологи роблять на метрополісах. Є неухильна тенденція: в бідних країнах люди завжди концентруються навколо великих місць, бо там легше знайти роботу, а інфраструктура набагато краща, ніж в невеликих населених пунктах. Ілюзії відсутні: Україна після війни ще довго залишатиметься бідною країною. Населення при цьому концентруватиметься в таких осередках:

  • Київ;
  • Одеса;
  • Дніпро;
  • Харків;
  • Львів.

Також є надія на те, що вдасться відновити метрополію Донецька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *