Дика реальність: на окупованих територіях легалізовано фільтраційні табори для громадян України

Інформація про створення фільтраційних таборів на Донеччині зʼявилася з самого початку повномасштабного вторгнення. Однак, російська влада її не підтверджувала. Тепер маски скинуто: ці утворення офіційно признали.

Антиутопія в дії

Про це йдеться в документі, виданому Пушиліним – головою так званої ДНР. Це розпорядження, в якому описано створення таборів для всіх осіб, що не є громадянами ДНР або РФ. Де-факто ці установи є аналогами нацистських таборів та вʼязниць, в які потрапляли за фактом громадянства або національності.

Причиною відправки людини до такого місця може бути:

  • наявність українського паспорту;
  • татуювання з українською символікою або з українськими словами;
  • наявність переписки українською мовою в гаджетах тощо.

Ніяких гарантій

При цьому самий небезпечний фактор полягає в тому, що повернення людей, увʼязнених в таких фільтраційних таборах, на територію України зовсім не передбачається. Що буде з особами, які потрапили туди, можна лише здогадуватися. Зрозуміло, що про дипломатичні переговори чи взаємодію не йдеться.

Де шукати порятунку

Зараз до проблеми долучаються міжнародні організації, які забезпечують дотримання прав людини, на їх ефективність дуже хочеться сподіватися. Проте, як показує практика, російський уряд не прислухається до їх рекомендацій та вимог.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *