Вибори задля аборту: частина жінок в Польщі голосуватимуть, щоб повернути законні аборти

В кінці цього тижня поляки будуть обирати Парламент, і велика частина сподівається на зміни в такій галузі, як аборційне право. Заради того, щоб знову мати змогу законно робити аборти в своїй країні, окремі жінки готові ладні саме за тих кандидатів, які обіцяють ініціювати такі зміни в Польщі. 

На фоні цього створено кампанію на підтримку тих кандидатів, чия позиція включає легалізацію абортів. Наразі польські жінки їдуть за кордон, щоб перервати вагітність, або роблять їх незаконно. 

Активістки кампанії поставили собі за мету досягти того, щоб в парламент потрапили щонайменше 231 лояльних парламентарів: сама така кількість може повернути аборційне право, яке було в країні до січня 2021 року. Для цього створено спеціальний сайт, де виборці можуть ознайомитися з тим, які кандидати допоможуть зрушити з мертвої точки. Заохочують голосувати саме за них.

Польки мріють про три параметри щодо абортів:

  • законність;
  • безпечність;
  • безоплатність.

Головна дискусія точиться щодо того, що аборти заборонені в тих випадках, коли патології плоду несумісні з життям після народження, тобто жінка мусить виношувати і народжувати дитину, яка не має шансу на життя. 

Ініціатором того, щоб визнати такі аборти незаконними, у 2020 році була провладна партія “Право і Справедливість” (очільник – віцепремʼєр-міністр Ярослав Качинський). На цих виборах її основним опонентом буде “Громадянська коаліція” (очільник – ексголова Європейської Ради Дональд Туск). 

За три роки, які минули з моменту жорстких обмежень аборційного права, кілька жінок в Польщі померли через те, що їм відмовили в перериванні вагітності  в медичних закладах, і вони вдалися до допомоги некомпетентних осіб.

Наразі аборт можуть дозволити лише в трьох випадках:

  • вагітність наступила внаслідок зґвалтування;
  • жінка завагітніла після інцесту;
  • вагітність та пологи несуть серйозну загрозу життю матері. 

До 2021 року 98% абортів, що робили в Польщі, підпадали під категорію внутрішніх патологій плоду, несумісних з життям. Тепер всі ці вагітності закінчуються пологами і похованнями новонароджених.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *