Вимушена імпровізація: Україна розробила першу в світі систему захисту від атак по енергетиці

Ілюзій з приводу наступної зими в Україні немає: росіяни будуть атакувати обʼєкти енергетики, тому вже зараз влада втілює в життя план захисту енергетики. Деякі моменти розробленого підходу новаторські і унікальні, бо подібних обставин у світі ще не було. Цієї зими в Україні їх застосують вперше в світі.

Унікальні рішення в унікальних умовах

Про гарантування безпеки енергетичних обʼєктів розповів голова правління НЕК “Укренерго” Кудрицький. План розроблено з урахуванням того, що такого рівня загроз не знала ще інфраструктура жодної країни світу за останні десятиліття.

Він побудований з урахуванням кількох головних факторів:

  • Ніхто не може передбачити, які саме обʼєкти і в якій кількості будуть атакувати, це може відбуватися в будь-якому регіоні або низці регіонів.
  • Ремонт треба проводити екстренно і в дуже великих обсягах, щоб відновити роботу всієї системи.

За подіями минулого можна зробити висновок, що ворог намагався вивести з ладу в першу чергу енергосистеми, що постачають електроенергію у великі міста, адже саме так можна дошкуляти якомога більшій кількості цивільних українців. 

Два типи захисту

Система безпеки, яку розробили для наступного опалювального сезону, складається з двох основних складових:

  • Активний захист. Це системи ППО, які будуть “прикривати” роботу енергетичних обʼєктів. 
  • Пасивні методи. Це спеціальні інженерні споруди, які зменшуватимуть руйнування під час атак.

Деталей зі зрозумілих причин не розкривають, але спеціалісти називають їх дуже новаторськими.

Всі ці інновації комплексно впроваджено при тісній співпраці трьох інституцій:

  • “Укренерго”;
  • урядові органи;
  • Генштаб ЗСУ.

 Наразі енергосистема може працювати взимку без відключень, але ніхто не знає обсягів атак, які планує Росія. Можливість віялових чи екстрених відключень буде розглядатись поточно залежно від обставин. Скоріше за все доведеться вдаватися до імпорту електроенергії із Європи. 

Дожити до тепла

Також значна частина обʼєктів тепер забезпечена генераторами різної потужності. Особливо це стосується лікарень та інших важливих місць критичної інфраструктури. 

Отже, українську систему підготували набагато краще, ніж торік. Проте, не варто покладатись лише на це і розслаблятися, бо і Росія готувала атаки більш ретельно. Час покаже, чия підготовка була ефективніша.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *