Все можуть королі: Чарльза закликають до зречення від престолу на користь принца Вільяма

Для Короля Обʼєднаного королівства Великої Британії та Північної Ірландії Чарльза ІІІ рік почався не найкращим чином, оскільки вся спільнота очікує від нього важливого рішення щодо зречення від престолу. Ще в грудні 2023 року йому і в страшному сні не ввижалася така перспектива, але зараз це питання реально постало. Через що воно виникло, читайте далі.

Король Чарльз ІІІ встановив рекорд очікування успадкування трону від своєї матері, який становить 64 роки. Коронація відбулась 6 травня 2023, але не пройшло і року, як вся спільнота, що має відношення до британської корони, з сумнівом дивиться на перспективу посідання Чарльзом трону в подальшому майбутньому.

Показала приклад 

Причиною став прецедент відмови від престолу Королеви Данії Маргрети ІІ. Відбулося це дуже ефектно – просто під час новорічного звернення до підданих. Вона зробила це на користь свого сина Кронпринца Фредеріка, якого коронують вже 14 січня. Ця дата дуже символічна, адже саме тоді наступить 52-га річниця початку правління його матері Маргрети.  

Після цього всі погляди звернулися до Короля Чарльза, адже його старший син вже повністю готовий до того, щоб зайняти трон. Тиск почався суттєвий: про зречення від престолу написала ціла низка ЗМІ. Саме дивне, що тему про таку перспективу підняли навіть “роялістські” британські видання. Апогеєм став заголовок “Король Чарльз повинен наслідувати приклад Данії і сказати, коли він зречеться престолу”. 

Філ Дампір – королівський автор – видав матеріал про те, чи готовий Король Великої Британії через кілька років зректися престолу. Він вважає, що причини може бути дві:

  • погіршення стану здоровʼя монарха;
  • передача корони молоді  – Вільяму та його дружині Кейт.

В цьому ж матеріалі зазначається, що королева Єлизавета ніколи не вчинила б так, і це було цілком логічним на той час. Хоч її батько посів трон саме в результаті зречення його старшого брата, який пожертвував титулом заради можливості одруження на американській громадянці. 

Новий етикет

Чому ж ніхто не очікував такого кроку від Єлизавети ІІ? Справа в тому, що у монархів є свій негласний етикет. Зречення Королеви Данії відкрило нову епоху королівської ввічливості у вигляді своєчасного поступання місцем на троні молодим нащадкам. Якщо раніше це було винятком і дуже рідким явищем, то тепер перетворюється на звичайну справу.

В декотрих ЗМІ також пройшла інформація про зростання напруженості між Чарльзом і Вільямом, який прагне отримати більше влади і контролю. Колишній співробітник Букінгемського палацу розповів, що спірні моменти на цьому підґрунті можливі, адже батько різко реагує, коли йому вказують, як слід чинити, а син в свою чергу занадто прямолінійний, і мʼяка ввічлива комунікація – не його сильна риса. Проте він з повагою ставиться до королівського “рангу” свого батька, тому очікується не деструктивна конкуренція, а продуктивне суперництво. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *