“Всі рівні, але дехто рівніший”

Набирає обертів новий скандал, викликаний руйнуванням жилих багатоповерхівок через ракетні обстріли в Запоріжжі і Дніпрі. Проблема не в самій атаці, а в реакції міських влад цих двух міст на те, що сталось.

“Знайдіть 10 відмінностей…”

Перша трагедія сталася в ніч на 9 жовтня 2022 року. В Запоріжжі російською ракетою був знищений цілий підʼїзд, в результаті чого загинуло 13 людей, а більше 80 – постраждали. Фотографії з міста події облетіли всі міжнародні ЗМІ, а багато людей всередині України впали в стрес і навіть депресію.

Це була девʼятиповерхівка, в котрій утворилася діра розміром з першого до шостого поверху. Верхні поверхи, які вціліли, розібрали через кілька годин, щоб попередити їх падіння.

В сусідньому Дніпрі подібна трагедія сталася вже за 3 місяці: 14 січня 2023 року були нанесені удари по спальному району в центрі міста. У результаті один будинок був частково зруйнований. Загинуло 45 осіб, 80 – травмовано, а ще 24 вважаються зниклими без вісті.

Кричуща несправедливість

Що ж викликало обурення мешканців Запоріжжя? Не дивлячись на те, що вони, як і мешканці Дніпра, є громадянами України, їм надали незрівнянно меншу допомогу. Вона майже в 170 разів менша. Запоріжці отримали по 6 тис грн, яких не вистачить навіть на те, щоб купити два нових вікна. Ці гроші з гіркою іронією назвали “похоронними”, хоча для поховання потрібна сумма щонайменше в 3 рази більша. Багато постраждалих зараз попросилися пожити в родичів або знайомих, багато з них знаходяться в депресивному стані через пережите та через невизначеність перед майбутнім.

Натомість постраждалим з Дніпра мер міста Філатов виділив по 1 млн грн на придбання нового житла. На даний момент всіх, хто лишився без даху над головою, місто розселило по квартирах.

Де шукати правди

Чим викликано зневажливе ставлення до запоріжців – питання дуже складне. Місто стоїть в безпосередній близькості до лінії фронта і багато місяців потерпає від ракетних обстрілів. Хвиля обурення з боку людей, кинутих напризволяще після втрати житла чи близьких, росте в соцмережах та ЗМІ. В першу чергу питання адресовані Куртєву – виконувачу обовʼязків мера Запоріжжя, та Старуху – голові Запорізької обласної адміністрації. В пошуках правди і допомоги декотрі збираються звернутись до Президента Зеленського.

Чи приведе це до якихось результатів, покаже найближчий час, адже основний термін для вирішення подібних питань рахується кількома днями, після яких їх актуальність заступається новими проблемами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *