«Від біткоїна до праху»: NASA доставить на Місяць унікальний вантаж

З американського космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) було здійснено успішний запуск космічного корабля, основним завданням якого є відправка на Природний супутник Землі (ПСЗ) купної партії наукового обладнання, а також вантажу, що має для американців символічне значення. У США цьому запуску вже надано статус події національного масштабу. Чому?

Відповідь на це питання дали самі співробітники Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA):

  • По-перше, ракета Vulcan Centaurus із модулем «Сапсан-1» є першим в історії комерційним об’єктом, який досягне поверхні Місяця.
  • По-друге, вказана місія стане першою за останні 50 років у так званій Місячній програмі Сполучених Штатів.

Крім іншого, “Сапсан-1” “привезе” на небесне тіло порох творця культового серіалу 1960-х – “Зоряний шлях” Джина Родденберрі, а також пасма волосся президентів США Джорджа Вашинтона, Дуайта Ейзенхауера та Джона Кеннеді. І дещо ще, включаючи копію Вікіпедії, монету біткоїна та невеликого камінця з гори Еверест.

Загальний ажіотаж явно посилюється тим фактом, що Vulcan, на якій базується Сапсан-1, раніше ніколи не злітала, хоча її виробник, United Launch Alliance, досяг 100-відсоткового успіху місії з попередніми ракетами. Є і ще один цікавий факт: «Сапсан-1» є першим модулем у новій схемі, за якою NASA платить приватним компаніям за доставку на Місяць вантажу наукового призначення. «Все це завдання є вкрай непростим, – заявив співробітник Космічного центру Крістофер Калберт. – Ми розуміємо, що успіх не може бути гарантованим». І додав, що втрата зв’язку з бортом відкине американську науку «мінімум на десять років».

Згідно з офіційною інформацією, модуль прямує до древнього потоку лави під назвою Sinus Viscositatis, або Липка затока, названа так тому, що її утворення дозволяє говорити про можливу рідку консистенцію геологічного утворення. У разі успішної посадки інструменти Сапсана-1 будуть вимірювати ступінь радіації, показники магнітного поля і рівень викидів надзвичайно тонкого газу, що називається екзосферою. Очікується, що ці вимірювання допоможуть мінімізувати ризики та використовувати природні ресурси Місяця, коли люди повернуться на її поверхню.

Втім, американського обивателя ці деталі мало займають. «Вже сам той факт, що на Місяць вирушило волосся Вашингтона та прах Родденберрі, свідчить про намір офіційного Вашингтона «прописати» американців на ПСЗ, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нью-йоркський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Для наших людей важливим є саме відчуття того, що після стількох років, що минули з моменту першого польоту на Місяць громадянина США, Америка пам’ятає про природній супутник і в цьому контексті з оптимізмом дивиться у майбутнє». За словами аналітика, у разі успішного виконання місії Сапсана-1 цей оптимізм перетвориться на тверду впевненість у тому, що рано чи пізно «Сполучені Штати повернуться на Місяць».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *