Військова проблема №1: що робити з психікою військовослужбовців

Проблеми оснащення і забезпечення армії технікою небезпідставно вважають головними, бо від цього напряму залежать безпека і життя в Україні, як і в Європі. Однак існує ще одна проблема, про яку зараз мало говорять – руйнування психіки людей під час війни. 

Наслідки будуть довгими

Європу чекає небачений раніше сплеск нервових та психічних відхилень. Українські цивільні люди інтегруються в усьому світі, і вже зараз мають змогу отримувати допомогу. З солдатами справа серйозніша: їх ментальне здоровʼя зазнає важчого впливу, а можливість реабілітації виключена. Але робота в цьому напрямку надважлива як для України, так і для інших країн, бо психічно нездорові люди – загроза не лише самим собі, але й суспільству.

Гра на випередження 

Саме тому триває діяльність, направлена на реабілітацію ветеранів. Одним з найпотужніших партнерів України на цьому шляху останнім часом стала Канада:

  •  По-перше, ця країна надає різнопланову допомогу Києву у вигляді прийому переселенців, допомоги коштами на потреби ЗСУ та окупованих територій, захисту енергетичної системи, обладнання для розмінування тощо. 
  • По-друге, канадські спеціалісти з питань реабілітації ветеранів з посттравматичним стресовим розладом вважаються кращими в світі. 

Співпрацю в цьому напрямку на базі канадських реабілітаційних центрів обговорили Премʼєр-міністр Джастін Трюдо і Олена Зеленська.

Власні інтереси

Канадська сторона зацікавлена у співпраці, оскільки зараз в України тривають дії, аналогів яким немає в світі. Тому досвід і напрацювання українських спеціалістів стали б базою для подальших досліджень військових психіатрів Канади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *