В Україні очікують на паливний колапс – в чому причина

Закон про мобілізацію, який вступить в дію з 18 травня, може спричинити справжній колапс на ринку палива. Причина – водіїв вантажівок, які не матимуть спеціального QR-коду, не пропускатимуть через кордон. 

Звʼязок між паливом і мобілізацією

Транспортування паливно-мастильних матеріалів і раніше здійснювалося з проблемами і затримками через блокування кордонів польськими фермерами та ін. Але передбачається, що зі вступом в силу нового закону про мобілізацію часи блокування будуть згадуватися, як досить сприятливі. Адже з 18 травня кожен водій вантажівки, що намагається виїхати за межі України, мусить мати спеціальний QR-код, а оотримати його можна тільки після відвідування ТЦК та проходження ВЛК. 

Передбачається, що більшість водіїв, які зараз працюють на маршрутах доставки мастильно-паливних матеріалів, оберуть втратити цю роботу перед перспективою ймовірної мобілізації. Люди, які займаються доставками для мереж АЗС, розповідають, що наразі це питання для концернів набагато актуальніше, ніж підвищення акцизів, які затвердила Рада. 

Є два тижні

Для того, щоб виник колапс на паливному ринку, достатньо, щоб всього пʼять відсотків водіїв не вийшли на рейс, а передбачається, що їх кількість буде набагато більшою. Також варто зазначити, що проблема ця стосується не лише паливно-мастильних матеріалів, але й ліків, продуктів, практично всіх товарів, що імпортуються. 

До проблеми привело те, що написати закон – справа одна, а втілити його в життя – зовсім інша. Ця неузгодженість і викличе небажані наслідки. Навіть в тому разі, якщо водії звернуться в ТЦК, на комісію потрібен час, і важливо розуміти, після якої паузи буде відчутним негативний ефект. Розрахувати його нескладно: наразі максимальний запас палива на АЗС складає термін два тижні. Оскільки закон вступить в силу 18 травня, то вже на початку червня ситуація буде критичною. Початок червня – це активний сільськогосподарський сезон, а отже, і в цій сфері почнуться проблеми. Як уникнути цієї лавини, задача для Уряду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *