В Чехії новий сплеск біженців з України: що їх так приваблює

Наприкінці весни та на початку літа спостерігалась загальна тенденція повернення українців з Чехії додому. Однак протягом вересня потік біженців в цю країну знову зріс. В чому причина?

Надії не справдились

Дуже багато людей, які провели в Чехії холодні місяці, повернулись додому через те, що закінчився опалювальний сезон. Це означало, що мерзнути навіть при пошкодженні критичних обʼєктів енергетичної інфраструктури не доведеться. Також великі надії покладали на майбутній контрнаступ, який для багатьох асоціювався зі скорою перемогою.

Всі ці фактори на фоні важкого існування за кордоном і невідповідністю українських зарплат до цін на житло в Чехії призвели до масового повернення додому.

Але літо закінчилось, а ситуація не змінилась. Тому багато жінок з дітьми прийняли рішення на наступну зиму знову виїхати за межі України. 

Золота середина

Лише за минулий тиждень сюди прибуло 1774 особи.

Вибір на користь Чехії падає з декількох причин:

  • тут надають матеріальну допомогу, на відміну від тієї ж Польщі, куди на початку війни виїхала максимальна кількість українців;
  • в доларовому еквіваленті життя тут коштує дешевше, ніж в багатьох країнах Європи.

Не зупиняє українців навіть те, що з липня поточного року розмір матеріальної допомоги на одну людину в цій країні дещо понизили. Тепер розмір виплат буде таким:

  • перші півроку – 4860 крон (208 доларів);
  • в разі отримання доходів сума буде відповідно зменшуватись;
  • для інвалідів і пенсіонерів виплати становитимуть 7290 крон (312 доларів);
  • діти з інвалідністю отримуватимуть 5235 крон (224 долари).

Все індивідуально

Це – орієнтовні цифри. Насправді допомога розраховуватиметься за спеціальною формулою, залежатиме від багатьох факторів і виплачуватиметься лише в тому разі, якщо людині не надано житло або харчування. Також зміни стосуються і надання місця для мешкання від держави: тепер його забезпечуватимуть у разі можливості лише на 150 днів.

Звичайно, така допомога невелика, але для того, щоб якось проіснувати принаймі кілька самих холодних місяців, вона станеться в нагоді. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *