Громадяни Німеччини більше не довіряють своїй державі

Опитування німців, яке періодично проводиться серед громадян країни, показало: рівень довіри до держави рекордно впав. 

Станом на серпень 2023 року лише четверта частини населення вважає, що держава і державні установи здатні ефективно виконувати обовʼязки, задля яких вони існують. 

Несподіванка

Дослідженням громадської думки займалась Федерація державної служби Німеччини. Опитування з цього приводу вони здійснюють раз на рік. Останнє значне “просідання” довіри спостерігалось у 2019 році перед початком пандемії. Потім кілька років поспіль довіра німців до держави повільно зростала, поки не стався цьогорічний обвал.

Обличчя змінюються

Політологи повʼязують такі негативні зміни з усуненням з політичної арени канцлерки Ангели Меркель, яка для багатьох німців була символом стабільності. Її наступник – Олаф Шольц обрав іншу модель роботи, і саме вона викликала недовіру громадян:

  • він більше нехтує спілкуванням з громадськістю порівняно зі своєю попередницею;
  • не прикладає зусиль для розвʼязання політичних розбіжностей в коаліційному уряді.

З того моменту, як Шольц вступив на посаду в 2021 році, більшість німців вперше рішуче незадоволена роботою канцлера. 

Яких змін очікують німці

Голова Федерації державної служби Німеччини Ульріх Зільбербах, коментуючи отримані дані, не схильний до песимізму. Він зазначає, що люди хочуть не іншу державу, а щоб існуюча держава стала ефективною. За його думкою, держслужбовці теж бажають того самого. 

Паралельно з падінням рівня довіри спостерігається значне зростання такого показника як “суспільний стрес”. Все це повʼязано не лише з суперечностями в політичному середовищі країни, але й перманентним напруженням на сході Європи через війну в Україні.

Яку б позицію не обрали громадяни Німеччини – підтримка України, проросійська позиція чи нейтралітет, вони все одно відчувають сильний психологічний дискомфорт і невпевненість у майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *