Даєш чотириденку! По всьому світу все більше компаній переходить на зменшений графік роботи

Бельгія, Великобританія, Ісландія, а також Канада, США та ОАЕ. До списку цих країн із липня приєднується й Казахстан. У цих державах уряди чи окремі підприємства пропонують працівникам перейти на 4-денний робочий тиждень замість звичної п’ятиденки. І якщо у більшості експеримент вийшов вдалим та вигідним, то інші зустрілися з непередбачуваними наслідками.

З початку липня, тобто вже за кілька днів, у Казахстані вводиться новий графік роботи для співробітників. Він матиме характер черговості. Тобто, один тиждень потрібно буде працювати 5 днів на тиждень, а другий – лише 4. Такий режим у країні поки що не є обов’язковим і запроваджується за згодою сторін. Компанія може піти на такі зміни, якщо це дозволяє її виробничий процес. Передбачається, що чотириденний режим жодним чином не вплине на відпустку і трудовий стаж. А неділя – це святе, вона завжди залишається вихідною. Другий чи третій вихідний день встановлюється колективним договором чи правилами трудового розпорядку.

У 2014 році Міжнародна організація праці (МОП) запропонувала всім країнам запровадити норму чотириденного робочого тижня. Серед аргументів – такий режим підвищує задоволеність робітника і, як наслідок, і продуктивність праці. Це також дозволить покращити здоров’я населення, оскільки багато захворювань у сучасному світі спричинені перевтомою, постійним перебуванням в офісі та стресом. І, нарешті, один із найбільш вагомих «за» – відмова від одного робочого дня позитивно позначиться на навколишньому середовищі.

Експеримент із чотириденним робочим тижнем в Ісландії, який проводився з 2016 по 2019 рік, закінчився «з приголомшливим успіхом». Працівники, які взяли участь у дослідженні, працювали по 35-36 годин на тиждень. За підсумками експерименту їхній стан “поліпшився за низкою показників”. Так вони краще справлялися зі стресом, були менш схильні до вигоряння, зміцнилося їхнє здоров’я. Крім того, покращився баланс роботи та особистого життя.

Компанії Великобританії, які провели шестимісячний експеримент із чотириденним робочим тижнем, тепер планують зробити його постійним. Вони вважав цей досвід “надзвичайно успішним”. Переважна більшість – близько 92 відсотків – компаній, які взяли участь у дослідженні, вирішили зберегти політику чотириденного тижня після закінчення випробувального періоду, назвавши пілотний проект “великим проривом”. В рамках експерименту співробітники мали використовувати “модель 100:80:100” – 100 відсотків зарплати за 80 відсотків часу в обмін на зобов’язання підтримувати продуктивність праці на всі 100 відсотків.

У Шотландії ця програма також стартує 2023 року. Це рішення стало лейтмотивом передвиборних обіцянок правлячої Шотландської національної партії (ШНП). Робітники скоротять свій робочий день на 20 відсотків, але не зазнають жодних втрат у зарплаті. ШНП обіцяє підтримку компаніям, що беруть участь, у розмірі близько 10 мільйонів фунтів стерлінгів з бюджету.

У лютому минулого року працівники Бельгії отримали право проводити повний робочий тиждень за чотири дні замість звичайних п’яти без втрати зарплати. Тиждень – на день коротший, а кількість робочих годин – колишня. Проте така перспектива приваблює не всіх. Деяким співробітникам, зайнятим повний день, доведеться працювати надто довго, якщо вони вирішать скоротити свій робочий тиждень, а у робітників позмінно взагалі немає такої можливості.

92 відсотки працівників США виступають за скорочення робочого тижня, навіть якщо це означає збільшення тривалості робочого дня. Перевагами опитані працівники назвали поліпшення психічного здоров’я та підвищення продуктивності праці. Троє із чотирьох працівників (74%) стверджують, що змогли б виконати той самий обсяг роботи за чотири дні.

У Канаді дослідження показало, що 41% канадських роботодавців розглядають альтернативні гібридні графіки та нові стилі роботи після пандемії COVID-19. Опитування тисячі роботодавців показало, що половина великих компаній з кількістю співробітників від 500 осіб “швидше за все, запровадять 4-денний робочий тиждень”. Готові використовувати більш короткий робочий тиждень та 63% середніх організацій зі штатом 100-500 осіб.

В Україні минулого року одна з ІТ-компаній оголосила про офіційний перехід на 4-денний робочий тиждень – для підвищення мотивації своїх співробітників. У компанії пояснили, що таке рішення допоможе фахівцям не вигоряти на роботі, бути ефективнішими у робочі дні, а також сприятиме залученню більшої кількості фахівців. Перші результати такого формату роботи були позитивними: працівники стали більш організованими та мотивованими, а їхня продуктивність не зменшилася.

Згідно з опитуванням, 71,3% українських роботодавців готові у якості експерименту перейти на чотириденний робочий тиждень у своїй компанії. Однак, у Мінекономіки одразу зауважили – якщо зменшити робочий час, але зберегти при цьому зарплати на тому ж рівні, це може призвести до падіння обсягів робіт чи послуг підприємств. Відповідно, менше платежів надходитимуть до бюджетів та фондів соціального страхування.

Першою країною у світі, яка офіційно запровадила скорочений робочий тиждень, стали ОАЕ. А в Гамбії для державних службовців було введено чотириденний робочий тиждень ще 2013 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *