Дві війни – два різні підходи: евакуація українців з України і Ізраїлю

Коли в Україні вибухнула повномасштабна війна, влада зробила все можливе, щоб люди могли безкоштовно евакуюватися в сусідні країни. В цьому процесі було багато недоопрацювань, не вистачало рейсів, панував хаос, але всі бажаючі дісталися кордону безкоштовно. Саме тому українці, які перебували в Ізраїлі, розраховували на таку ж можливість. Однак, їх чекав неприємний сюрприз.

Виявилось, що евакуаційні рейси – платні. Це викликало обурення українців, адже вони такі ж громадяни, як і ті, хто потребував допомоги держави після 24 лютого 2022 року. 

Ціна на евакуаційний рейс становила 415 євро. Коли йдеться про середню родину із чотирьох осіб, це вже значна сума. Але найбільше українців обурило те, як саме розвивалися події. Згідно їх слів:

  • Спочатку на сайті Консульства України оприлюднили інформацію про підготовку безоплатного рейса. Щоб ним скористатися, була потрібна реєстрація. 
  • Через дві доби зареєстрованим надіслали посилання, що евакуація коштуватиме 415 євро. 

Скористатися цією послугою змогли не всі. Дехто відмовився через неспроможність сплатити вказану суму.

Все одно вигідно

Офіційні пояснення надав Євген Корнійчук – посол України в Ізраїлі. Він розповів, що коштів на безкоштовну евакуацію в бюджет не було, тому про безкоштовні квитки не йшлося з самого початку. 

Більш того, ціна за квиток 415 євро – найнижча на ринку, бо українське посольство домовлялося з авіаперевізниками, щоб ті залишили для українців довоєнні ціни. Як стрибає вартість квитків з початком війни, всі знають. Стандартна ціна польоту до Європи – близько 1 тисячі євро, то ж умови, запропоновані українським посольством, дуже вигідні. І ще один нюанс: гроші за квитки отримує не Консульство, а авіаперевізник.

Проте деякі люди все ж таки евакуювалися безкоштовно. Це громадяни, які довели, що знаходяться в скрутному становищі, не мають засобів для існування. Їх фінансували із залученням різних фондів і донорів. Але такі ситуації – винятки. 

Не гумовий

На перший рейс до Бухаресту 207 вільних місць швидко закінчились, та можливістю скористалися не всі. Пріоритет при наданні місць надавався:

  • жінкам;
  • дітям,
  • особам з обмеженими можливостями;
  • літнім людям;
  • українцям без фізичного місця проживання та засобів існування в Ізраїлі.

Зараз з Ізраїля відправлено вже другий евакуаційний рейс зі 155 українцями. 

А як інші?

За квитки на евакуаційні рейси платять не лише українці. Така ж практика відбувається і в інших країнах:

  • США;
  • Канаді;
  • Німеччині і т.д.

Поки що про обурення з їх сторони щодо оплати інформації не надходило.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *