Дикуни чи мудрагелі: якими будуть діти, що навчаються в Україні під час війни

Такого досвіду освіти, який напрацьовує сьогодні Україна, в світі майже не було. Навчання в укриттях та під час повітряних тривог, в умовах відсутності світла, академічне навантаження одночасно в двох країнах – все це зараз будні українських школярів. 

Спеціалісти виділяють 5 основних проблем навчання в Україні, про які піде мова далі.

Надмірне навантаження

Навіть до початку війни пропозиції щодо зменшення навантаження в українській освіті лунали все наполегливіше, але зараз актуальність цього питання – рекордна. Завеликі вимоги негативно впливають на дітей, у яких і без того є чимало чинників стресу. Одночасне опанування 17 різних дисциплін – таким не може “похизуватися” жодна країна світу. Треба памʼятати: що занадто, то не здраво. 

Перевантаження краде потенціал дитини в тих сферах, де вона могла б розвиватися, талант і креативність нівелюються через брак часу і енергії, витраченої на обовʼязкову програму. 

Освіта сьогодення тягне за собою ще радянський підхід, в якому кінцевою метою було створення кадрів для роботи на державних підприємствах з плановою економікою. Через це всіх підтягують до одного – спільного – рівня, руйнуючи особливі здібності в інших напрямках.

В середньому у світі діти опановують 6-8 предметів, тобто, вдвічі менше, ніж в Україні. При цьому кілька дисциплін обирає сам учень, що викликає баланс між “мушу” і “хочу”. 

Індивідуальна траєкторія 

Українцям шкільного віку за кордоном або ВПН надали змогу обирати індивідуальну освітню траєкторію. Така схема більш індивідуалізована, сприяє розвитку закладених від природи здібностей. В теорії це звучить прекрасно, але на практиці учень стикається з тими самими проблемами: обовʼязкова шкільна програма з великою кількістю домашніх завдань просто не залишає часу для індивідуального наукового розвитку.

Вирішення цієї проблеми бачать в формуванні класів з особливою програмою, націленою на профільні предмети, але для цього потрібна реформа освіти.

Моральне старіння матеріалу

Багато програм потребують актуалізації та оновлення. Наприклад, курс “Захист України” в сьогоднішніх реаліях мусить бути зконцентрованим на навичках виживання та знаннях, таких як, наприклад, поведінка під час обстрілів або як надавати медичну допомогу собі і іншим тощо. Також є запит на нові знання, які стануть базою для затребуваних професій, таких як робототехніка, керування дронами, програмування тощо. 

Оцінювання

Проблема оцінювання в Україні більша, ніж здається. Понад півмільйона українських школярів зараз навчаються за кордоном, і за умови повернення додому їм зарахують оцінки з загальних предметів. Проте, єдиних затверджених принципів переводу оцінювання в українську 12-бальну систему так і не зʼявилось, що викликає багато розбіжностей. МОН рекомендує розглядати кожен випадок окремо. З однієї сторони, це спрощує виставлення оцінок, але з іншої, викликає спірні ситуації між учнем, батьками і вчителями.

Психологічні травми

Статистика факторів, викликаних війною у дітей, невтішна:

  • 75% зазнали психологічних травм;
  • 20% мають порушення сну;
  • 10% констатують погіршення памʼяті;
  • 41% демонструють в поведінці дратівливість і апатію;
  • 39% втратили мотивацію до навчання. 

На жаль, це стосується як дітей в середині України, так і тих, хто перебуває під тимчасовим прихистком в інших країнах. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *