Доброзичливість закінчилась: Київ змушують призупинити безвіз з Ізраїлем

Дипломати повідомляють про нове загострення відносин між Україною і Ізраїлем, яке може вдарити по безвізу. Тель-Авів попередили, що українська влада припускає зупинення безвізового режиму для громадян Ізраїлю. Ця новина прозвучала особливо загрозливо саме перед вереснем. В чому полягає причина такої недоброзичливості з боку Києва?

Всі дороги ведуть в Умань

Пік відвідування України громадянами Ізраїлю завжди припадає на вересень, адже саме в цьому місяці євреї святкують Рош га-Шана – юдейський Новий рік. Один з найвідоміших і найшанованіших хасидів заповів його послідовникам принаймі раз в житті відсвяткувати цей день на його могилі, яка знаходиться в Умані. 

З одного боку, це перетворює невеличке українське місто в пульсуючий центр туризму і паломництва, що споводує ріст цін на житло, готелі, хостели, страви в кафе та ресторанах тощо.

З іншого боку, місцеве населення потерпає від безладу, купи сміття, шуму та інших побічних ефектів під час святкування. Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня, і як показує минулий рік, навіть війна не змушує хасидів приїздити до Умані.

Чого хоче Тель-Авів

Останнім часом явно вимальовується негативна тенденція у наданні права безвізового вʼїзду українцям на територію Ізраїлю. 

Зрозуміти масштаби відмов можна з порівняння таких періодів:

  • перше півріччя 2022 року – відмова отримана 1300 раз;
  • півроку 2023 року – аналогічний показник зріс майже в 2 рази і становить 2037 раз.

Крім цифр українці скаржаться на грубе поводження зі сторони працівників міграційної служби. Але найголовніше те, що Тель-Авів відмовляється йти на контакт: посол України вже півроку намагається домовитись про зустріч з Міністром внутрішніх справ Ізраїлю. Така зустріч могла б пролити світло на причини частих відмов, проте ізраїльська сторона від діалогу відмовляється.

Ситуація неприємна

За останній час це не поодинокий випадок загострення дипломатичних відношень. Картину доповнюють такі моменти:

  • Тель-Авів призупинив програму медстрахування для біженців з України. Відновити її дію вдалося лише після наполягань Києва.
  • РНБО України розглядало можливість виключення представника Ізраїлю з контактної групи “Рамштайн” через підозру у “зливі” інформації третій стороні та стабільну відсутність допомоги.

Тож ситуацію треба вирішувати, поки вона ще більше не загострилася. 

Релігія VS Війна

І от українська влада вирішила діяти рішуче, результатом чого стала погроза про припинення безвізу якраз перед єврейським Новим роком.

Не дивлячись на небезпеку, хасиди цього року мають намір відвідати Умань. Очікувана кількість навіть більше, ніж того року. Такі перепони, як війна та коронавірус хасидів не зупиняли і раніше. Попри рекомендації української влади, очікувана кількість хасидів, які мають намір приїхати в Умань, порівняно з 2022 роком зросла на 7 тис і становить більше 30 тис. 

Дехто сумнівається, що заборона безвізу буде дієвою. Під час обмежень через коронавірус це не зупинило ортодоксальних євреїв: на кордоні між Україною і Білоруссю утворився натовп, який благав пропустити їх в святе місце. Оскільки святкування в Умані тоді відбулося, це означає, що хтось зміг незаконно перетнути кордон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *