Доставка з AliExpress стане дорожчою через хуситів

Транспортні компанії повідомляють, що доставка одного контейнера з Китаю в Європу тепер коштує в чотири рази дорожче, ніж на кінець минулого року. Як відобразиться це на економіці, на товарах з AliExpress і яким чином від цього виграє Росія, читайте далі в статті.

“Навпростець” вже неактуально

Причина таких неприємних змін в транспортуванні повʼязана з нападами єменських хуситів. Через це кораблі мусять прямувати з Китаю в Європу обхідним шляхом, уникаючи стандартного маршруту через Червоне море. 

Детальну інформацію з цього приводу надала нідерландська бізнес-асоціація Evofenedex, яка безпосередньо займається логістикою. Вони наводять конкретні цифри: наприкінці минулого року вартість доставки контейнера коштувала 1 тис доларів, а в січні вона виросла до 4 тис. В кошторис входить не лише пальне і зарплата персоналу, який здійснює доставку, але і додаткові витрати на страхування. Цей параметр залежить від кількості днів доставки і від ризиків, які з цим повʼязані. 

Задачка з зірочкою

А до чого ж тут Росія? Справа в тому, що альтернативним маршрутом взамін доставки Суецьким каналом є Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут (Схід-Захід). Він пролягає через такі країни і акваторії:

  • Казахстан;
  • Каспійське море;
  • Азербайджан;
  • Грузія;
  • Туреччина;
  • Чорне море.

За зупинки суден в портах стягуються обовʼязкові платежі, а основний транспортний канал з Китаю в Європу – це велетенські суми, які стікаються в бюджети країн, через які проходить маршрут. Транспортний коридор через Росію вже минулого року став більш завантаженим. А якщо порівнювати дані за 2022 і 2023 рік, то переправка вантажів Транскаспійським міжнародним транспортним маршрутом зросла на 86%.

Заплатить покупець

Звичайно, ці кошти повинен хтось оплатити, бо в мінус не працюватиме ні виробник товару чи постачальник сировини, ні продавець. Найпростіше це пояснити якраз на схемі безкоштовної доставки товарів з AliExpress. Безкоштовна доставка – саме той параметр, який дозволяє платформі робити своїми покупцями мільйони людей по всьому світу, тому від цього формату відмовлятися не стануть. Просто різниця в ціні буде закладена у вартість товару, щоб ілюзія безкоштовної доставки залишилась. 

Це дуже примітивна схема, але вона дає вичерпне розуміння того, що відбудеться найближчим часом з економікою багатьох регіонів, які широко використовують доставку з Китаю, і хто зрештою заплатить за це.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *