Друга сторона G20: заради саміту без житла залишили близько 300 тис жителів бідних кварталів

9 вересня в Індії відкрився саміт G20. Поки сильні світу цього готувалися до проведення масштабного заходу, сотні тисяч індійців були виселені з житла для того, щоб влада країни побудувала гідні високих гостей локації. Це стало черговим нагадуванням, як насправді функціонує світ.

На найвищому рівні

Підготовка до G20 тривала кілька місяців, на що було виділено більше 120 млн доларів. Влада Індії не шкодувала фінансів, щоб столиця – Нью-Делі – вразила гостей саміту і продемонструвала культурну доблесть країни, сучасність всіх сфер життя та допомогла укріпити позиції на світовій арені. 

Для цього спеціально зведено велику будівлю Бхарат Мандапам та розгалуджену виставкову залу, яка знаходиться в самому центрі столиці біля міста паломництва туристів з усього світу – монумента “Ворота Індії”.

Крім того проведений цілий ряд робіт по модернізації центра Нью-Делі:

  • відновлено вуличне покриття в районі;
  • встановлено нові вуличні ліхтарі;
  • фасади будівель розписано яскравими графіті та фресками.

Центр на момент відкриття G20 дійсно вражає блиском і сучасністю.

Не для всіх

Мінус полягає в тому, що в ході інновації і реконструкції людей масово виселяли з бідних кварталів Нью-Делі.

За статистикою на початок 2023 року в столиці мешкало 23 млн жителів, з них 47 тис – безхатьки. Але це офіційні дані, фактичні набагато жахливіші. Активісти та соціальні групи заявляють, що реальна кількість безхатьків сягнула щонайменше 150 тис. 

Про виселення не попередили

Розчищення та знос будинків і придорожніх кіосків розпочались у січні 2023 року. При цьому більшість тих, хто внаслідок цього залишився без помешкання, розповіли: сповіщення про виселення було доставлене лише за кілька днів до початку зносу. Кожен по-різному вирішує цю проблему: хтось тимчасово попросив притулку у родичів чи знайомих, хтось просто залишився без даху над головою. 

Така ж ситуація склалася і в Мумбаї та Калькутті, де проводились заходи, що передують саміту G20. Загальна кількість людей, яких переміщено з місць відвідування світових лідерів, сягнула 300 тис осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *