Заворушення у Франції: що відбувається, хоч і не має бути

Внаслідок наймасштабніших за останній час зіткнень у передмістях Парижа та інших французьких містах поранення різного ступеня тяжкості отримали десятки людей, заарештовано сотні демонстрантів. Президент Франції Еммануель Макрон знову звернувся до нації із закликом «зберігати спокій та не піддаватися на провокації». Чим же закінчиться чергова суспільна криза у П’ятій республіці?

У даному випадку необхідно зрозуміти, з чого він почався. Справа в тому, що напередодні в Нантері (місті-супутнику французької столиці) двоє поліцейських застрелили 17-річного підлітка-араба. Кадри з камер відеоспостереження зафіксували, як автолюбитель Ноель спочатку зупинився на вимогу патрульних правоохоронців, а потім спробував втекти від правоохоронців. У цей час один із поліцейських відкрив вогонь на поразку, внаслідок чого Ноель був убитий.

Смерть цього підлітка викликала бродіння у французькому суспільстві. На вулиці самого Нантера, а також Парижа, Ліона та Марселя вийшли тисячі демонстрантів із вимогою «припинити поліцейське свавілля». Найбільш активні маніфестанти почали громити будівлі поліції та чомусь магазини, а також спалювати автомобілі та трощити пам’ятники. Серйозних збитків було завдано ратушам двох населених пунктів. Вперше за кілька років на околицях Парижа з’явилися барикади.

Виступаючи французьким національним телебаченням, міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен пообіцяв, що найближчим часом ситуація в окремо взятих регіонах країни буде взята під повний контроль офіційного Парижа. У такому ж тоні висловився президент Франції Еммануель Макрон. Він пообіцяв особисто розібратися у горезвісній ситуації та покарати всіх винних у смерті арабського підлітка, а також тих, хто протягом останніх двох днів брав участь у “грабувань та погромах”.

Слід особливо відзначити, що про причину того, що сталося, ні Дарманен, ні Макрон згадувати не стали. І даремно.

«Зараз поліцейські у Французькій республіці отримують відносно невелику платню за відсутності додаткових пільг, – сказала у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE паризький експерт Марі Пьюдеба. – Багато правоохоронців перебувають на межі нервового зриву. Історія з Ноелем не мала відбутися, якби наша держава привертала більше уваги проблемам співробітників МВС».

Втім, історія не знає умовного способу реалізації подій. Як і невідомо, коли у Франції повністю припиняться теперішні заворушення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *