Запобігти кризі: Навіщо Румунія запускає новий соціальний проект в Україні

Влада Румунії оголосила про намір реалізувати принципово нову програму підтримки етнічних румунів в Україні. Передбачається, що найближчим часом представники відповідної діаспори у Чернівцях зокрема та української Буковини загалом отримають від Бухареста додаткову матеріальну допомогу, а також можливість розміщення та право подальшого проживання на румунській території.

Згідно з офіційною інформацією, таким чином Румунія планує втілити в життя проект надання допомоги румунським громадам України. «Ні для кого не секрет, що багато українських громадян Буковини, які говорять румунською мовою, зі зрозумілих причин позбавлені засобів існування, – йдеться в документі Сенату Румунії. – У цих важких умовах ми зобов’язані підтримувати наших співвітчизників, як це роблять інші країни для своїх етнічних представників». При цьому в Бухаресті зазначили, що на так званому «рівні громад» відповідну допомогу нададуть «всім бажаючим українським громадянам». Що означає словосполучення «усі охочі», організатори акції не уточнили.

Певну ясність це питання вніс румунський сенатор, голова Соціал-демократичної партії Румунії Пол Станеску. Напередодні в ході свого візиту до Чернівців він заявив буквально таке: «Ми, представники румунського політикуму та суспільства, маємо намір підтримати етнічних румунів в Україні, а також маємо зміцнювати сусідню державу у боротьбі проти потенційного агресора».

Нагадаємо, раніше Румунія фактично дала притулок на своїй території понад 100 тисяч українських біженців. «Незважаючи на те, що велика частина з них у результаті виїхала до країн Західної Європи, Бухарест, як і раніше, виплачує їм певну допомогу, – сказала в коментарі кореспонденту EURO-ANLANTIC UKRAINE голова румунської громадської організації Родіка Редукану. – Наше завдання – запобігти можливій соціальній кризі в окремо взятому українському регіоні. Потім на рівні ймовірних безпосередніх контактів з урядом України Румунія може поширити таку програму на інші українські регіони. При цьому в даному контексті належність до румунської національності для потенційного претендента значення не матиме».

Бюджет нової програми не розголошується. За деякими даними, йдеться про кілька мільйонів доларів США. Як очікується, реципієнтами нововведення стануть щонайменше 150 тисяч українських громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *