Захисти себе сам: європейці не розраховують на захист НАТО 

Ще півтори року тому європейці впевнено казали: “НАТО нас захистить від Росії!”. Сьогодні настрої менш оптимістичні: і вторгнення вже не здається таким нереальним, і Альянс показав, що блискавичність дій – не його козир. Поки натівська верхівка переглядає стратегію, люди самостійно готуються захищати себе.

Під ударом

Найбільш можливими країнами російської військової інтервенції кілька десятиліть були і залишаються крім України Польща, Латвія, Литва і Фінляндія. 

Військове керівництво мало чіткий план щодо будь-якої з цих ситуацій, і принципово він мав такі спільні риси:

  • не провокувати Росію превентивними заходами, тому починати діяти лише після того, як вона здійснить інтервенцію і окупує певні території;
  • швидко деокупувати захоплене.

НАТО змінює стратегію

Але події в Україні показали, що головна стратегія Росії при захопленні земель інших країн – терор місцевого мирного населення. Катування, вбивства, знущання, зґвалтування та ін. стали жахливою буденністю. 

Після деокупації Бучі і Ірпені це на власні очі побачили голови багатьох країн, тому стратегія НАТО почала швидко змінюватись. Замість того, щоб деокупувати вже захоплене, тепер основною метою є не допустити окупацію.

Допоможи собі сам

Поки військове керівництво думає, як захистити населення, люди не чекають, а вже готуються до найгірших варіантів. Приклад в цьому показали польські жінки: більше 6,5 тисяч польок пройшли курс із самооборони. Для цього організували масштабний проект “Жіноча самооборона – довіряй армії”. 

Підхід був серйозним: навчання проводили військові інструктори, які відточували з бажаючими техніки самозахисту. Відмічено, що жінки дуже відповідально поставились до навчання, бо розуміють: в найгіршому випадку ці навички дійсно знадобляться, а вони мусять бути доведені до автоматизму, щоб спрацювати в екстремальній ситуації.

Досвід Польщі вже зараз переймає Фінляндія, а Латвія і Литва планують схожі заходи на наступний рік. Кількість тих, хто бажає пройти таке навчання, постійно збільшується, що вказує на перехід соціуму від напруження до нового етапу активної підготовки до можливих загроз. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *