Землетруси чи холод: важкий вибір Нідерландів 

Якщо осінь і перша частина зими в Європі були аномально теплими, то зараз прийшло перше серйозне похолодання. Та ще й таке, якого не було вже давно. Це стало причиною того, що в Нідерландах почали шукати варіанти енергозабезпечення власними силами і відновили видобуток газу в Гронінгені, хоч ще недавно здавалось, що ця сторінка вже перегорнута. Чому ж ця країна не бажає використовувати власний газ постійно?

На тлі великих морозів, які охопили північно-західну Європу, багато країн ЄС стикнулися з браком енергії. Попит на опалення будівель і офісів зростає, що підвищує потребу в електроенергії. Проте ресурси в цій галузі обмежені, тому уряд Нідерландів вдався до екстреного заходу, а саме – до тимчасового видобутку природного газу з газового родовища Гронінген, що на узбережжі Північного моря. 

Золота жила

Це родовище оцінюється як третє за запасами газу у світі. Воно відкрите в 1959 році, і видобуток тут тривав понад 60 років. Однак, минулого року було прийнято вольове рішення: газовий кран в Гронінгені треба перекрити, що і зробили 1 жовтня 2023 року. 

Здавалося б, це нелогічне рішення з огляду на відмову Європи від російського газу. Проте, мотивація більш ніж вагома: справа в тому, що розробка спричинила часті антропогенні землетруси, з якими все частіше стикаються працівники галузі і науковці. З огляду на це закриття родовища було неминучим.

Нідерланди вирішили приступити до консервації потужностей терміном на один рік. Це мусило стати пробним періодом, щоб оцінити, чи обійдеться країна (і інші частини Європи) без власного видобутку. Але остаточно родовища не закрили, і це дуже розумно. Повна зупинка запланована на 1 жовтня 2024 року, але з огляду на те, що відбувається зараз, це рішення можуть переглянути. 

Взяти відповідальність

Звичайно, проблема землетрусів нікуди не зникла, але доводиться балансувати між цим ризиком і потребою відмови від комфорту. 

На перший погляд здається, що користуватися власним газом набагато дешевше, ніж експортувати його з інших країн, але це теж не так однозначно. Адже законсервоване родовище потребує підтримки робочого рівня, що означає вкладання фінансів протягом всього року. Тому робота потужностей протягом кількох тижнів перетворюється на дуже дорогий проект. 

Тож протягом найближчого року Європа мусить визначитись, що обрати: комфорт чи далекоглядність і екологічну доцільність. Влада Нідерландів запевняє, що головна задача – обійтися мінімальним відбором газу, який необхідний протягом аномального холоду. Також є надія, що наступні сезони не принесуть таких неприємних сюрпризів, як поточний. Проте, сподіватися треба на краще, а готуватися до найгіршого. Тому літо 2024 року буде періодом важкого вибору. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *