Земля, на якій не можна жити: на розмінування України може піти 30 років

На даний момент Україна є безперечним лідером по кількості замінованих територій у світі: показник сягає 30%. Сюди входить не лише земля, а й водойми та морські акваторії. Повне розмінування потребує спеціалістів, фінансів, техніки і часу. Світ готовий надати допомогу, але чи в достатньому обсязі?

Замінована Британія

Щоб зрозуміти масштаби трагедії, достатньо порівняти заміновані території з площами таких країн, як Румунія або Британія. Понад 5 млн га українських с/х земель не придатні до використання з цієї причини.

Скільки треба спеціалістів

В Україні вже сформована база з фахівців по розмінуванню, оскільки процес цей триває фактично з першого дня війни. Наразі є 5 тис спеціалістів, але якщо проводити роботи лише їх силами, процес затягнеться до 30 років. Саме тому планується долучати фахівців з інших країн.

Жахлива математика

Необхідність ліквідувати вибухонебезпечні предмети не підлягає сумнівам, про що свідчать цифри. За рік повномасштабного вторгнення Росії від мін постраждало 611 цивільних людей. Цей же показник, починаючи з 2014 року на сході України, становив в середньому 180 осіб.

Що вибухає

Найчастіше загрозу становлять такі вибухівки:

  • протитанкові та протипіхотні міни;
  • міні-пастки;
  • міні-розтяжки;
  • касетні боєприпаси;
  • залишки снарядів, які не здетонували.

Іноді протягом лише одного дня знешкоджували 2,5 тис таких вибухівок. З 24 лютого їх ліквідовано понад 320 тис. 

Сапер помиляється лише раз

При розмінуванні нерідко гинуть і самі сапери навіть найвищої кваліфікації. Це повʼязано з тим, що є певні вибухові пристрої, заборонені Женевською конвенцією у всьому цивілізованому світі. 164 країн включно з Україною підписали її, а Росія не підписала. Тому вона використовує, наприклад, заборонену вистрибуючу осколкову міну, яка реагує ще при наближенні до неї. При цьому вона вистрибує на 1 м над землею, вибухає і розкидає уламки в діаметрі 16 м.

Мільярди, сховані в землі

За попередніми оцінками розмінування коштуватиме 37 млрд доларів. Процес коштовний, адже вимагає спеціальної техніки, кваліфікації, та складається з кількох етапів:

  • обстеження території;
  • знешкодження вибухівки;
  • очищення грунту після неї.

Для фермерів існує гуманітарне безкоштовне розмінування за фінансовою підтримкою іноземних донорів, проте, на нього існує черга, а чекати в с/х не можна: втрачений сезон означає банкрутство. Тому в Україні шириться бізнес “чорних саперів”. Обстеження 1 га землі у них коштує в середньому 5 тис грн, а розмінування – від 1 до 3 тис доларів за га. 

Врожай із замінованих українських земель, міг би нагодувати більш ніш 80 млн осіб у світі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *